Ovo su najbolje vježbe za vrijeme ciklusa

Iako nekad potpuno zaobiđemo trening, možda želite isprobati ove vježbe

by | 4 veljače, 2022
Najbolje vježbe za vrijeme ciklusa

Ako redovito vježbate, sigurno ste vježbali i tijekom menstruacije te primijetili smanjenu snagu, povećan umor… Niste jedine – mnoge žene imaju simtpome kao što su glavobolja, grčevi i nadutost, a svi ti faktori čine vježbanje puno težim. I pomisao na to puno manje privlačnom.

Ali ako ostanete aktivni, možete zapravo pomoći u smanjenju ovih simptoma. Ako znate koje vježbe mogu pomoći u ublažavanju nekih simptoma koje imate tijekom menstruacije, to vam može pomoći da nastavite biti aktivni ako to želite. Također, postoje hormonalne promjene, pa čak i prednosti određenih vježbi tijekom ciklusa.

Odabir aktivnosti nižeg intenziteta koje pomažu u ublažavanju simptoma i fokusiranje na formu umjesto maksimalnog napora i učinka može biti najbolji. To vrijedi bez obzira na vaše fizičke simptome jer promjene raspoloženja i motivacija također mogu nestati. Budite ljubazni prema sebi i dopustite odmor od intenzivnijih aktivnosti ako niste dorasli zadatku.

Lagani sklekovi

Sklekovi su u pravilu složena vježba s tjelesnom težinom koja se usredotočuje na mišiće prsa, ali će također pomoći u jačanju cijelog tijela, uključujući leđa i duboke stabilizirajuće trbušne mišiće. Ako nemate puno energije za dugi trening, pokušajte sa sporim i kontroliranim sklekovima, usredotočujući se na formu. Možete ih raditi i stojećki naslonjeni o zid, ili na radni stol. Važno je ne forsirati!

Pročitajte više: 5 najboljih varijacija sklekova!

Čučnjevi

O da. Znamo da ste sad podigle obrve na činjenicu da su upravo čučnjevi na popisu, koji zvuče kao zadnja stvar koju biste trebali raditi tijekom ciklusa. Možete ih raditi i s bučicama, lagane tri serije od tri do šest ponavljanja – i primijetit ćete da vam nakon nekog vremena pojedini simptomi menstrualnog ciklusa čak i nestaju.

Pročitajte više: 11-minutna vježba inspirirana pilatesom!

Jednostavan kardio

Neovisno o tome odlučite li se za hodanje, plivanje ili jogu, ove dane možete iskoristiti za aktivan odmor. To vam može pomoći u borbi protiv ukočenosti mišića i bolova, a istovremeno smanjuje simptome kao što su grčevi.

Ono što je važno je to da osluškujete svoje tijelo. Imate li dovoljnu razinu energije? Spavate li dovoljno, jeste li jeli raznovrsnu hranu? Sve to, kao i lagana aktivnost, može vam pomoći u smanjenju simptoma ciklusa. No nemojte nagliti – ako ne ide, ne ide. Dajte svome tijelu šansu za oporavak.

Pročitajte više: Što mislite, je li bolje hodati brzo ili duže?