Što mislite, je li bolje hodati brzo ili duže?

Znamo da je hodanje zdravo - no često se postavlja pitanje koji oblik hodanja je učinkovitiji

by | 25 siječnja, 2022
Što mislite, je li bolje hodati brzo ili duže?

Ponekad imate pola sata, nekad sat vremena za šetnju, pa telefonirate s bliskim osobama ili slušate podcast. Ponekad, ipak, imate samo desetak minuta do autobusa ili tramvajske stanice. Koliko god mislili da je par minuta hoda premalo, i dalje nudi iznimne prednosti kako na vaše mentalno, tako i na vaše fizičko zdravlje.

Pročitajte više: Zašto uvrstiti plivanje u svoje fitness aktivnosti?

Međutim, postavlja se pitanje je li potrebno onda hodati brže kad imamo manje vremena, ili tempo nije toliko važan koliko vrijeme hodanja. Ukratko, oba oblika imaju svoje prednosti!

Prednosti kratkih i brzih šetnji

Petnaest minuta bržeg hodanja dnevno je praktički jednako kao pola sata umjerenog intenziteta – ukratko, imate sve prednosti kardio vježbe, što znači da smanjujete rizik od krvožilnih bolesti, jačate srce, poboljšavate svoje kognitivne funkcije i popravlja vaše raspoleženje. Stoga, 15 minuta može puno značiti, no nikako nemojte pretjerivati. Nemojte zaboraviti kratko se zagrijati i uvijek se dovoljno hidrirajte.

Pročitajte više: Isprobajte “mindful” trčanje i njegove dobrobiti

Prednosti dugih šetnji blažeg tempa

Osim što ćete dobiti beneficije koje hodanje daje dugoročno, sporijim tempom smanjit ćete rizik od ozljeda, rekuperirati svoj um i tijelo te ćete izgraditi izdržljivost. Imate muskulfiber nakon dva kruga u parku? Nakon nekog vremena nećete niti osjetiti te iste kilometre.

Pročitajte više: Može li hodanje zamijeniti svakodnevnu vježbu?

Zaključak: što je bolje?

Ono što vama odgovara je ono što je bolje. Kompromis je – kombinacija. Jednom tjedno ili svaki drugi tjedan bilo bi dobro izdvojiti 10-15 minuta za nešto brže i kraće šetnje, dok ostalo vrijeme držite umjeren tempo – naravno, s primjerenom obućom i odjećom za razdoblje u kojem odlučite šetati. I da, to ne znači da u međuvremenu ne možete trčati, plivati, ići na fitness ili biciklirati!

 

Foto: HalfPoint/iStock/Getty Images Plus via Getty Images