Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

by | 6 listopada, 2014

Sezona prehlada već je počela i trajat će do ožujka, te će se većina ljudi razboljeti bar jednom u ovom razdoblju. Dobra vijest je da se može izbjeći prehlada, a određene namirnice mogu ojačati imunitet, te spriječiti prehladu i gripu, kao i pomoći bržem oporavku. Iako su neke od ovih namirnica već dobro poznate, ipak se treba podsjetiti koje su to i uvrstiti ih što češće u jelovnike.

supa

Kokošja juha

Jedna kemikalija, slična lijeku koji se koristi za liječenje bronhitisa, otpušta se kuhanjem piletine, te značajno pomaže smanjiti upalu. Kokošja juha ima još mnogobrojna pozitivna djelovanja kod gripe, a dodate li rajčicu ili neko drugo povrće, vitaminski ćete je dodatno obogatiti.

Češnjak

Alicin, koji nalazimo u češnjaku, tvar je koja blokira vodeće enzime gripe. Dva češnja češnjaka dnevno dovoljna su za borbu protiv gripe i prehlade. Češnjak također možete pronaći u obliku praha, granula, ulja i sl.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike koji su važni za dobro funkcioniranje crijeva, a time i apsorpciju korisnih sastojaka iz hrane. Dobro bi bilo svakodnevno uzeti najmanje jedan probiotički jogurt.

Ljuta hrana

Čili, feferoni, papar i slično odlični su za borbu protiv upala i sprječavanje prehlada. Pomaže i većina drugih jačih začina.

Agrumi

Oni su odličan izvor vitamina C. Za doručak popijte sok od naranče, uz ručak jednu limunadu, a komadiće mandarine dodajte u salatu. Vitamin C je posebno važan ako ste pušač.

Đumbir

Probajte čaj od đumbira. Prokuhajte šalicu vode te njom zalijte dvije čajne žlice nasjeckanog korijena đumbira. Procijedite nakon pet do deset minuta.

Izvor: Nezavisne novine