Na koji se način mijenja vagina u tridesetima i kako se brinuti za njezino zdravlje?

by | 8 travnja, 2021

Vagina je organ koji se mijenja cijeloga života, a početak ili prestanak menstruacije nije jedini način na koji se te promjene vide.

Promjene poput elastičnosti, boje i čvrstoće vulve te slabljenja mišića dna zdjelice događaju se starenjem. Iako navedene promjene ne dolaze u jednoj noći, svaka bi žena trebala biti svjesna onoga što dolazi nakon dvadesetih, godina najveće ženine plodnosti. U nastavku vam donosimo sve o promjenama vagine koje dolaze s godinama, odnosno starenjem žene.

Promjene koje se događaju vagini u tridesetima

Iako je žena najplodnija te vagina “najspremnija” za porod u dvadesetim godinama života, to ne znači da će svaka žena odabrati te godine za trudnoću i rađanje. Nakon rađanja, ali i starenjem mijenja se i boja vulve koja postaje sve tamnija. U tridesetima ćete primijetiti prva tamnjenja. Stidne dlačice i elastičnost gotovo su iste kao u dvadesetima, a najveće promjene događaju se kod mišića dna zdjelice. Ti mišići postaju slabiji u tridesetima, a s obzirom na to da mišići zdjelice podupiru mokraćni mjehur, maternicu i crijeva, mogući su razni zdravstveni problemi. (Pročitajte: Što je zapravo sposobnost samočišćenja vagine i kako treba izgledati higijena intimnih dijelova)

Što se tiče libida, odnosno želje za seksom, ona je gotovo ista u dvadesetim i tridesetim godinama ženina života. Jedina promjena koja se može događati na tom polju je suhoća rodnice, pa je preporučeno koristiti lubrikant. Stručnjaci, osim pravilne higijene te redovitih ginekoloških pregleda, za zdravlje vagine preporučuju izvođenje Kegelovih vježbi za jačanje mišića dna zdjelice. Ako osjetite da vam je seks drukčiji, odnosno ako primijetite manjak želje za seksom i manjak uzbuđenja, stručnjaci prije svega preporučuju otvoren razgovor s partnerom, istraživanju vlastitih želja i potreba te razgovor sa stručnom osobom ako ne uspijete pronaći odgovore na pitanja koja si sami postavite.

Foto: Ava Sol/Unsplash