Može li hrana koju jedemo spriječiti ili izliječiti mamurluk?

by | 9 prosinca, 2020

Alkohol je mnogima omiljen sastojak svake zabave, no nitko ne voli njegovu posljedicu. Mamurluk, koji dolazi s glavoboljama, vrtoglavicama, mučninama i neutaživom žeđi, posljedica je koju svi žele izbjeći.

Dolazi sezona blagdana, period koji je poznat po prekomjernom uživanju u hrani i piću. Iako ćemo ove blagdane mnogi slaviti nešto drugačije nego prije, sigurni smo da će čašica više ipak biti rezervirana i za domove. I dok je jedini siguran lijek protiv mamurluka mjera u alkoholu, biti umjeren u piću za vrijeme blagdana težak je posao. No mnogi se zaklinju u trikove koji ima pomažu ublažiti ili izbjeći mamurluk. Za nekog je to kvalitetno piće, za nekoga obavezan obrok nakon konzumacije alkohola te ispijanje vode prije spavanja, a za nekoga bogat i obilan doručak. Što o tome kaže znanost?

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu The Journal of Clinical Pharmacology pokazalo je da je izbacivanje alkohola iz organizma povećano za 25 posto ako se pije na pun, a ne prazan želudac. No kad je riječ o vrsti hrane, znanost ne pokazuje bitne razlike između nezdravog i zdravog obroka. Dakle, bez obzira na to jeste li vaš obrok većinski sadržavao ugljikohidrate, proteine ili ste se odlučili za junk food, siti ćete bolje i lakše podnijeti mamurluk.

Ono što će vam dodatno olakšati jest ispijanje vode za vrijeme konzumiranja alkohola. Alkohol je diuretik, odnosno tvar koja potiče na lučenje mokraće, pa ako uz isti ne pijete vodu, ujutro ćete se probuditi dehidrirani. Kad je u pitanju hrana koju konzumirate nakon što ste se probudili mamurni, stručnjaci predlažu hranu bogatu željezom, vitaminima D i B te magnezijem. Ono što morate imati na umu jest činjenica da ništa neće u potpunosti izliječiti simptome mamurluka, no hrana bogata nutrijentima zasigurno će olakšati i ubrzati taj proces.

Foto: Unsplash