Mitovi o ženskom zdravlju na koje trebate zaboraviti!

by | 6 travnja, 2014

Kada je riječ o zdravlju, na tom području još vladaju brojni mitovi, posebno kada se govori o ženskom zdravlju. S obzirom na činjenice, možda je vrijeme da urinarnu infekciju prestanete liječiti sokom od brusnice, a valunge pripisujete isključivo menopauzi.

zdr-490x298

Mit: Plodnost opada nakon 35. godine

Neki kao da smatraju da valjanost ženskih jajnika stanica ističe s napunjenih 35. godina, ali to je daleko od istine. Naravno, plodnost neminovno opada s godinama, ali to je vrlo individualno. Pad razine plodnosti događa se u takvim promjenjivim stopama da mnoge zdrave žene i u kasnim tridesetima imaju zalihe živih i zdravih jajnih stanica. Tome u prilog ide i nedavna studija Odsjeka za porodiljstvo i ginekologiju na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini koja je pokazala da je 80 posto žena od 38 i 39 godina, koje su prethodno već bile u drugom stanju, zatrudnjelo u roku od šest mjeseci. Iako neki stručnjaci navode da su nakon 40. godine šanse za trudnoću manje od pet posto po ciklusu, to je individualno, a prije nego što odbacite svaku nadu, posavjetujte se s ginekologom.

Mit: Žene i muškarci imaju različite simptome srčanog udara

Većina bi rekla da se simptomi srčanog udara kod žena i muškaraca dosta razlikuju. Kao najčešći simptomi kod žena spominju se poteškoće s disanjem, mučnina, povraćanje i bol u vratu, leđima i vilici. Najčešći simptom kod muškaraca je težak i snažan pritisak na području grudi. Ali, u nedavnom istraživanju u kojemu je sudjelovalo 2.500 žena i muškaraca otkriveno je da pripadnici oba spola imaju identične simptome srčanog udara, a najčešći je bol u grudima. Također treba imati na umu da žene imaju veću vjerojatnost smrtnosti od srčanog udara. Stoga, ako se zaista ne osjećate dobro, svakako posjetite liječnika.

Mit: Ako u obitelji nema karcinoma dojke, rizik je vrlo mali

Oko deset posto žena s dijagnosticiranim karcinomom dojke imaju majku ili sestru koje su imale istu dijagnozu. Drugih deset posto žena imale su nekog drugog člana iz šire obitelji s istom tom dijagnozom. Međutim, 80 posto žena s dijagnozom karcinoma dojke u obitelji uopće nema povijest te bolesti. Prema riječima znanstvenika, liječnici su prilikom pregleda uvijek zainteresirani za moguće bolesti kod ostalih članova obitelji jer za sada ne postoji bolji način identifikacije toga koje žene su izložene najvećem riziku. Drugi važan čimbenik rizika je uzrast, pa liječnici uvijek naglašavaju važnost mamografije.

Mit: Valunzi su jasan znak menopauze

Valunzi pogađaju čak 85 posto žena tijekom menopauze, međutim, ne moraju se javljati isključivo zbog menopauze. Također mogu biti potaknuti stresom i anksioznošću. Ostali, manje česti uzroci uključuju hormonsku neuravnoteženost, bolesti štitne žlijezde i infekcije. Stoga, ako ste mlađi od 40 godina, jer menopauza uglavnom nastupa u tom uzrastu, a osjećate simptome menopauze, razlozi mogu biti razni, pa se preporučuje odlazak liječniku.

Mit: Sok od brusnice liječi infekcije urinarnog trakta

Brusnice sadrže tvari kao što su kininska, jabučna i limunska kiselina, koje mogu spriječiti infekcije, koje pak nastaju djelovanjem bakterija kao što su E. coli. Ali, ako već imate simptome infekcije urinarnog trakta, poput pečenja i svrbeža, to znači da se u mjehuru i bubrezima nalazi prevelika količina bakterija da bi sok od brusnica mogao da ih ispere, ukloni ili uništi. Recentni pregled 24 studije pokazao je da su koristi od brusnice precijenjene i da pijenje soka od brusnice ili uzimanje dodataka ne pokazuje značajnu razliku u prevenciji infekcija urinarnog trakta.

Izvor: 24sata.hr