Je li zamrznuto voće i povrće zdravo?

by | 13 travnja, 2020

Voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i često se zamrzne u roku od sat vremena, zaključavajući tako hranjive tvari i okus. Općenito, zamrznute namirnice zadržavaju vitamine i minerale i ne dolazi do promjene u sadržaju ugljikohidrata, proteina ili masti. U nekim slučajevima smrznuta hrana ima više vitamina i minerala u usporedbi sa svježom hranom, ponajprije jer svježe voće i povrće s vremenom gubi vitamine i minerale, a zamrzavanjem se hranjive tvari čuvaju.

Zamrznute namirnice mogu biti pristupačan način za uključivanje zdrave hrane iz svake grupe proizvoda, uključujući cijela zrna žitarica, voće, povrće, bjelančevine i mliječne proizvode. Osim uštede vremena, zamrznute namirnice mogu biti od koristi ljudima koji imaju ograničeni kuhinjski prostor ili manjak kuhinjskog pribora.

Ipak, treba mudro napraviti izbor jer nisu sve namirnice zamrznute na isti način, kako navodi Eat Right, i mnoge od njih mogu sadržavati dodatne šećere i soli. Zato je, kad se bira smrznuta hrana, potrebno pogledati oznaku o sastavu na pakiranju i izbjegavati one koje imaju dodatke.

Ako birate zamrznutu kombinaciju za pripremu jela, usporedite tablicu sa sastojcima i kalorijama. Imajte na umu da su neke zamrznute namirnice namijenjene za više od jednog posluživanja, što znači da ćete udvostručiti ili utrostručiti kalorije i hranjive tvari koje su navedene na pakiranju ako pojedete sve. Treba odabrati one zamrznute namirnice koji imaju manje zasićenih masti, dodatnih šećera i soli, a više vlakana, vitamina i minerala.

Kako odmrznuti hranu na siguran način?

Kako biste sačuvali hranjive tvari u zamrznutoj hrani, slijedite način kuhanja koji je naveden na pakiranju. Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u hladnjaku. Ako ste u žurbi, zamrznutu hranu možete staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i potopiti je u hladnu vodu koju je potrebno mijenjati svakih pola sata, a hranu skuhati odmah nakon odmrzavanja. Također, možete je odmrznuti u mikrovalnoj, ali odmah je treba pripremiti čim se odmrzne.

IZVOR: INDEX.HR