Može li se za vrijeme isprekidanog posta piti kava?

by | 7 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Mnogi će reći da mogu bez hrane, ali bez jutarnje kave – teško. Znači li to da za njih nije isprekidani post? Isprekidani ili povremeni post trenutačno je jedna od popularnijih metoda mršavljenja.

Podrazumijeva izbjegavanje hrane u periodu od 16 ili više sati, što bi primjerice značilo preskakanje večere i doručka. No, smijemo li tijekom posta piti kavu?

Na ovo pitanje za portal Woman’s Health odgovorila je dijetetičarka Barbie Boules. Kako kaže, crna kava bez šećera je dozvoljena jer gotovo da i nema kalorija, odnosno sadrži tek dvije do tri kalorije po šalici. Ali kad u nju dodamo šećer, mlijeko ili vrhnje, kalorijska vrijednost penje se od 16 pa do čak 100 kalorija po šalici.

Crna kava može biti dobar način da sami sebe zavaramo i olakšamo si post, no ona mora ostatio crna i gorka kako bi post imao smisla. Jer što više kalorija unosimo u organizam, to će ih manje “goriva” tijelo koristiti iz glukoze pohranjene u masnim stanicama.

Ispijanje kave za vrijeme posta dozvoljeno je samo kavopijama jer će termogenički efekt biti minimalan. Nikako nije preporučljivo početi piti kavu zato da zatomimo glad.

Što se još smije piti za vrijeme isprekidanog posta?
Ako niste ljubitelj kave, u vrijeme kada ne jedete možete piti vodu ili nezaslađeni čaj. Ako vam treba nešto da vam zavara mozak, poslužite se starim trikom i grickajte kockice leda. Pomoći će da izdržite period bez hrane. No, ako teško podnosite post i nikako se na njega ne možete naviknuti, nemojte se mučiti.

Postoje brojni drugi načini za mršavljenje, a nadaleko je najbolja raznolika sezonska prehrana, puno vode i redovita rekreacija.

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR