Je li opasno vježbati bosih nogu ako trenirate kod kuće?

by | 6 svibnja, 2020

Mnogi fitness instruktori tijekom izvođenja svojih vježbi nose obuću. Pa, griješite li ako i vi, poput mnogih, kod kuće trenirate potpuno bosonogi?

Prema treneru i zaljubljeniku u zdrav život Trevoru Thiemeu, odgovor na pitanje trebate li trenirati kod kuće bez tenisica ili ne ovisi o aktivnosti koju obavljate i o tome koliko iskustva imate u vježbanju bez cipela.

Joga i pilates se obično izvode bez cipela i čarapa. U slučaju ovih vježbi “gotovo uvijek biste trebali odbaciti cipele kako biste optimizirali senzorne povratne informacije koje dobijete iz područja nogu”, smatra Thieme. Također, kod ovih vježbi obično koristite i prostirku, što će vam poboljšati prianjanje i zaštititi koljena, laktove i kralježnicu.

No, kad su u pitanju treninzi snage, odgovor je nešto kompliciraniji, kako piše Popsugar.

“Ako ste novi u bosonogom treniranju, počnite polako – izvodite samo dio svakog treninga bosih nogu ili s čarapama kako biste omogućili da se stopala i tijelo prilagode”, objašnjava Thieme.

“U početku ćete se osjećati nespretno jer su mišići u vašim stopalima vjerojatno oslabjeli od svakodnevnog i cjelodnevnog nošenja cipela. Cipele su neophodne za zaštitu i udobnost dok se krećete, ali isto tako rade puno stabilizirajućih poslova koji bi inače odradili mišići u nogama”, dodaje on.

Bosonogo vježbanje ima neke prednosti.

“Ono može poboljšati vašu svijest o vašem tijelu i prostoru. To se može pretvoriti u bolju ravnotežu, koordinaciju, stabilnost i mehaniku pokreta”, navodi Thieme.

Dakle, ako razmišljate o potpunom odbacivanju cipela, a potpuni ste početnik u vježbama snage, radije odbacite tu ideju. Umjesto toga, postupno povećavajte broj vježbi koje odrađujete bosih nogu sve dok to ne uvrstite u svoju rutinu.

Nadalje, kada je u pitanju kardio ili HIIT trening koji planirate odraditi bez obuće – morate u obzir uzeti i sigurnost. S obzirom na to da je riječ o treninzima koji uključuju skakanje i druge slične pokrete, Thieme ipak preporučuje da ne zaboravite obuti tenisice.

Bez obzira na vrstu treninga, važno je razmisliti i o podlozi na kojoj vježbate jer to možda nije sigurno mjesto za trening bez cipela. Na primjer, ako se puno znojite prilikom kardio vježbanja, nošenje tenisica moglo bi vam pomoći u izbjegavanju ozljeda.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/ove-kucne-stvari-mozete-pretvoriti-u-najbolje-rekvizite-za-vjezbanje

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/laganim-vjezbama-mozete-izlijeciti-skoliozu

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/od-kuce-mozete-vjezbati-straznjicu-i-noge