Mindfulness by Martina Mavrin Jeličić: Što čini temelje dobrog treninga?

by | 8 kolovoza, 2020

Cilj – krajnja točka prema kojoj su usmjereni svi koraci vašeg putovanja. Zvuči jednostavno, međutim, ponekad je teško zadržati fokus kad se naiđe na poteškoće, pojave se nesigurnosti ili gubitak motivacije. Bilo koji cilj u životu, pa tako i onaj u treningu, zahtijeva puno više od same odluke. Donijeli ste svoju odluku da riješite zauvijek napetost u svome tijelu izazvanu dugotrajnim sjedenjem, nepravilnim držanjem ili pomanjkanjem kretanja. Odluku imate i da oblikujete svoje tijelo kako bi vam odraz u ogledalu izmamio osmijeh i osjećaj zadovoljstva.

Slušajući mnoge priče svojih klijenata, uvijek zaključujem da je vrijeme ograničavajući faktor u realizaciji naših ciljeva. Ubrzani tempo života, posao koji nikako da završimo i beskrajni zahtjevi obitelji jednostavno nas uvijek odvuku dalje od nas i naših potreba. Vrijeme za sebe tada moramo ukrasti, obično na kraju dana kad nam umor onemogućava mnoge stvari koje bismo željeli napraviti za sebe.

Želite li uistinu uspjeti ostvariti svoje ciljeve, bitan je put. Prvi korak jest pronaći vrijeme, pauzu u danu za vježbanje (više volim reći kretanje jer kretanje je vježba), za sebe. Te prve minute iskoristite za osvješćivanje svoga tijela, njegove funkcionalnosti, obratite pozornost na to kako hodate, sjedite, podižete teret i uočite pogrešne obrasce. Imajte povjerenja u sebe jer ne trebate biti veliki stručnjak da biste osjetili svoja pogrbljena leđa, sjedenje za računalom s ramenima koja vise, opušten trbuh, izlizanu petu cipele na jednoj strani. Povjerenje u ono što vidite možete graditi i kroz savjete stručnjaka, važno je da stvorite povjerenje u sebe i svoju prosudbu.

Često razmišljamo na način da, ako pronađemo odgovarajuće vježbe, možemo transformirati svoje tijelo onako kako želimo. Odabir vježbi samo je jedan mali segment u postizanju željenog cilja. Puno važnije je sadržano u riječima povjerenje, prepuštanje i strpljenje. Povjerenje vas s vremenom vodi u prepuštanje. Koraci na putu do cilja postaju laganiji, vjerujete u njih i prepuštate im se te uspijevate realizirati zamišljeno. Dovoljno vam je nekoliko korektivnih vježbi da biste smanjili napetost u tijelu, ali također je važna edukacija o pravilnom pokretu tijekom svakodnevnog života. To je alat za trajno brisanje napetosti i oblikovanju tijela.

Vježbajte svaki dan, istežite se na poslu, podižite se sa stolice pomoću mišića stražnjice, uspravnije hodajte koristeći mišiće trbuha i leđa, krećite se više te polako budite uspavane mišiće. Svakim danom napredujte i nemojte očekivati rezultate “preko noći”. Strpljenje, koje toliko nedostaje svima nama, treći je važan segment za uspjeh. Ništa u životu ne gradi se na čvrstim temeljima brzinom. Djetetu je potrebno devet mjeseci da od male točkice postane biće koje je spremno za vanjski svijet, maslina svoje prave plodove počinje rađati nakon sedam do osam godina… Za sve trebamo vremena, trebamo strpljenja. Odustati možemo uvijek, što i činimo često. Možda je došlo vrijeme za mijenjanje i povjerenje u život. Prepustimo se te strpljivo koračajmo prema sebi i svojim snovima. Znam da možete, samo je pitanje kad ćete vi to osvijestiti i napraviti prvi korak.

Istražite sebe!
Kad si postavite sljedeći cilj, pokušajte promotriti koliko doista uživate u putovanju prema njemu. Koristite li putovanje za nova iskustva ili samo kao vrijeme u kojem jedino razmišljate o cilju?

MBS Savjet: Svako putovanje puno je važnije od samog cilja, uživajte u putovanju!

Piše: Martina Mavrin Jeličić

MBS CENTAR
Pantovčak 196A, Zagreb
[email protected]
www.mbs.hr

Zanima li vas što učiniti za zdrava leđa, tekst vas čeka ovdje. Vježbe za savršenu probavu pronađite ovdje, a načine kako aktivirati trbušne mišiće tijekom cijelog dana ovdje.

Foto: Guliver/Thinkstock