Mindfulness by Martina Mavrin Jeličić: Kako aktivirati trbušne mišiće tijekom cijelog dana?

by | 31 ožujka, 2019

Sunca je sve više, dani postaju duži, a vunene veste više nisu naš izbor za novi dan. Polako na sebe stavljamo sve manje „krpica“, a odraz tijela u ogledalu daje nam sliku koliko smo bili dobri prema njemu, kako smo ga hranili, njegovali i pokretali.

Kao što povjesničari pokušavaju riješiti misterij o Svetom gralu, tako mnoge žene i muškarci nastoje otkriti formulu za oblikovanje trbuha.

Formule za postizanje lijepo oblikovanog trbuha razne su liposukcija, stroge dijete, iscrpljujuće vježbanje. Međutim, svaki od ovih izbora najvjerojatnije će vas ponovno kroz određeno vrijeme vratiti na istu polaznu točku gdje ste sada. Stoga je moj savjet uvijek birati svjesnije, prirodnije i funkcionalnije putove za „ravan trbuh“, što je i znanost potvrdila.

Istina o „trbušnjacima“

Puno je priča oko vježbi za trbuh, neka vas to ne zbuni. Jedna je istina „trening za trbuh“ izvodili ste kao šestomjesečna beba, potpuno sami i prirodno. Upravo taj prirodni fenomen svakodnevno i dalje nastojim osvijestiti i vratiti kod klijenata jer to je put do lijepo oblikovanog trbuha.

Pojednostavimo cijelu priču i pokušajmo tijekom svakodnevnog života svoj trbuh uključivati uvijek i sada. Upravo ta količina vremena u kojoj je vaš trbuh aktivan bit će učinkovita za izgradnju lijepo oblikovanog trbuha od onih nekoliko „trbušnjaka“ na treningu.

VJEŽBE ZA TRBUH

Znam da biste voljeli da vam prikažem tri najidealnije vježbe koje možete izvoditi u fitnessu. Nažalost, to bi bilo samo pet posto „vježbi“ za trbuh, stoga vam dajem cijeli niz pokreta u kojima možete osnažiti trbuh i bez fitnessa.

Hodanje

Tijekom hodanja budite uspravni jer funkcija trbuha je ta da vas svojim tonusom održava uspravnim. Pokrećite i ruke jer tada mišići trbuha rade maksimalno.

Kihanje i kašljanje

Kašljanje, kihanje ili puhanje nosa često izvodimo u pognutom položaju. Činite to ravnih leđa kao vježbu za trbuh. Stavite li ruke na trbuh i pokušate se zakašljati, i sami možete osjetiti ispod prstiju kako se mišići snažno aktiviraju.

Guranje i povlačenje

Dok otvarate vrata (malo teža), premještate namještaj ili podižete dijete, prvo stvorite impuls za pokret u trbuhu, a onda rukama i nogama napravite ostalo.

Sjedenje

Sjedite uspravnije i dopustite da vam trbuh radi kako bi vas održavao u uspravnom položaju. Odmaknite se od naslonjača tako da iskoristite mišiće trbuha.

 

A SADA U FITNESS

Nakon što ste tijekom dana dopustili mišićima trbuha da rade, sad će vrijeme u fitnessu imati smisla kod podizanja tonusa mišića na višu razinu.

Uz mnogobrojne fitness vježbe za trbuh, isprobajte i onu najbolju na svijetu trčanje. Tijekom svakog treninga, nastojim svojim klijentima ubacivati intervale s trčanjem jer znam da će rezultati (lijepo oblikovan trbuh) tada biti puno brži. Trbušni mišići se tijekom trčanja refleksno pale.

VJEŽBA ZA ISTRAŽIVANJE

Sljedeći put kad odlučite izvesti vježbu u fitnessu ili jednostavno podići se sa stolice, usmjerite pozornost na mišiće trbuha. Stavite dlanove na trbuh i zakašljite se, upravo to „paljenje“ mišića omogućuje vam pravilan pokret i vježbu za trbuh.

MBS SAVJET Koristite svoj trbuh u svakodnevnom životu pravilno i ništa vas više ne sprječava da do ljeta napravite čudo jer čuda postoje, zar ne?

Martina Mavrin Jeličić, mr. sc.

MBS Centar

www.mbs.hr

Foto: Unsplash