Mindfulness by Martina Mavrin Jeličić: Vježbe za savršenu probavu

by | 25 ožujka, 2020

Kažu da je kvaliteta probave odraz našeg tjelesnog, ali i mentalnog zdravlja. Već dugo vremena stručnjaci upozoravaju na to da je loša probava u korelaciji s debljanjem, glavoboljom, nadutosti te opstipacijom koja nastaje uslijed nagomilavanja organizma toksinima. Želite li živjeti slobodnije, pokrenite se i osvijestite!

Zbog čega živimo u “zatvoru”?
Opstipacija (zatvor) koja zahvaća oko 20 posto stanovništva u 99 posto slučajeva posljedica je nedovoljnog kretanja. Kako bih vam slikovito objasnila ovu činjenicu, krenut ću od vašeg ručka. Kad završite s ručkom, vaš je probavni sustav odmah upregnuo svoju snagu i krenuo na posao kako bi taj ručak prošao kroz crijeva. Međutim, pitanje je kako se događa taj proces. Gravitacija ima vrlo važnu ulogu u procesu probave. No ona sama nije dovoljna. Hodanje, trčanje, sagibanje, rotiranje – svi oblici mehaničke aktivnosti predstavljaju 70 posto cijeloga procesa od usta do konačnog odredišta, dok se ostalo odnosi na biokemiju, prehranu i gravitaciju.

U posljednje vrijeme, veliki značaj pridodaje se i našem stanju živčanog sustava. Poznato je da uslijed stresa ili traume naš sustav uključuje simpatički živčani sustav kako bi se borio sa stresnom situacijom. U tom trenutku, probava se usporava jer se svi resursi usmjeravaju na borbu ili bijeg. Ako ste konstantno pod stresom, zaključak je jednostavan – probava može biti poremećena.

Što učiniti za savršenu probavu?

Dinamičke vježbe

Upravo iz tog razloga, programi vježbanja po MBS sustavu (Movement Balance System) itekako vode računa o tome da vježbe budu raspoređene i po utjecaju na probavu. Možda izgleda čudno, ali okreću se naši klijenti i naglavačke, savijaju se u čudne rotacije, trče, skaču po trampolinu te znaju koliko duboko disanje pridonosi tome da se kvalitetno “isprazne” svaki dan.

Čarobna vlakna

Poznat nam je i savjet o povećanom unosu vlakana za bolju probavu i prevenciju od raka debelog crijeva. Ako otpadne tvari brže prođu kroz tijelo, stvara se manji rizik za to da toksični ostaci dopru do unutrašnjih organa. Međutim, vlakna su samo jedan od faktora tog problema.

Šetnja

Vrijeme “putovanja” današnjeg ručka produžuje se tijekom neaktivnosti. Potvrdu o tome možete i sami dobiti ako pola sata nakon obilnog ručka, umjesto da se zavalite ispred televizora i jadikujete kako ste se prejeli, prošetate. U početku će vam svaki korak biti težak, kao da imate jednu tonu, no nakon desetak minuta šetnje, osjetit ćete kako vam tijelo postaje lakše, a raspoloženje vam se vraća jer ste pokrenuli probavu. Moramo osvijestiti to da je današnjem čovjeku stolac najvjerniji partner; od ručkova, do pisanja mailova i gledanja televizije – on je tu.

Yoga i No-Mind

Danas, dvije metode vježbanja itekako mogu pomoći u regulaciji probave. Razlog je jednostavan – opuštaju vaš um, napetost tijela popušta i budi se onaj dio živčanog sustava (parasimpatikus) koji je zadužen za smirivanje cijelog organizma. Vi ste mirni, a probava ponovno kreće u svoj rad jer opasnost od preživljavanja je prošla.

DOMAĆA ZADAĆA ZA VAS!

Prošetajte nakon ručka ili večere, zamijenite sat vremena ispred televizora vježbanjem. Dok pijete kavu, izbjegavajte naslonjač i prekrižene noge. Ispravite se tako da područje trbuha nije u spazmu, dišite duboko i uključite se u programe koji se brinu za vašu probavu.

Mali koraci čine kvalitetnije promjene!

Piše: Martina Mavrin Jeličić, mr. sc.

MBS CENTAR
Ilica 47, Zagreb
www.mbs.hr

Foto: Zen Bear Yoga / Unsplash