Mindfulness by Martina Mavrin Jeličić: Koje su pozitivne, a koje negativne strane online treninga?

by | 25 travnja, 2020

Kad su se 16. ožujka 2020. zatvorile dvorane za vježbanje, započelo je novo vrijeme online treninga jer bez obzira na promjene u svijetu, naša su tijela ostala potrebita. Kretanje je jedno od osnovnih potreba čovjeka kojim održavamo svoje fizičko i mentalno zdravlje. Znamo koliko progresivno mogu naši kilogrami rasti u ovim izolacijskim trenucima. I nije samo pitanje izgleda (nama ženama ipak je:)), bitna je činjenica da svaki kilogram viška negativno utječe na kralježnicu i zglobove, na naše srce i organe.

Neki su online grupne treninge odmah prigrlili, dok su neki skeptici poput mene okretali glavom i doslovno plakali jer im je oduzeta mogućnost dodira tijekom vježbanja, glavnog alata za aktivaciju pravih mišića u pravo vrijeme. 

Kad godinama programirate programe vježbanja kroz osobni kontakt i dodir, sama slika vas i klijenta na ekranu vam budi osjećaj tuge i milijun pitanja, tipa, kako da “vidim” jesu li dublji mišići trbuha aktivni, ako ih ne pronađem prstima.

Koliko god se odupirali promjenama koje su nam preko noći nametnute, prilagodba je potrebna za “preživljavanje”. Kako kažu i veliki mislioci, prepustiti se toku i promatrati.

Upravo to sam i sama napravila, naravno uz pomoć mlađe i tehnološki naprednije kolegice, Marite, koja me već drugi dan nakon zatvaranja centra nazvala i rekla, idemo online, nema čekanja.

Već 30 dana MBS centar uspješno provodi grupne online treninge  i u tom periodu došli smo do  vrijednih informacije koje govore o pozitivnim i negativnim stranama ovakvog načina vježbanja. Ovo su razmišljanja naših klijenata i nas samih.

Pozitivna strana grupnog vježbanja online live

 • Nema gubitka vremena koje smo trošili na odlazak u centar.
 • Financijsko rasterećenje, jeftiniji treninzi grupnog vježbanja.(koristite svoj prostor i rekvizite).
 • Profesionalni treneri s dugogodišnjim iskustvom i dalje vide svaki vaš krivi pokret ako je ograničen broja vježbača.
 • Mogu vam se i ukućani pridružiti.
 • Možete vježbati bez šminke i u spavaćici.
 • Stvara se neka nova intimnost “ulaskom” u domove.
 • Možete vježbati sa svojim trenerom i grupom kada ste na putu ili na godišnjem.
 • I za kraj, u doba izolacije ovo je jedan od dobrih načina da ne pretjeramo s kilogramima i sačuvamo zdrav tijelo i um.

Negativna strana grupnog vježbanja online live

 • Smanjen prostor za vježbanje.
 • Reduciran broj rekvizita.
 • Nema dodira kojim trener može opustiti ili aktivirati mišić potreban za vježbu.
 • Trener ne može osjetiti kako grupa “diše“ i promijeniti smjer treninga.
 • Problem glazbene podloge.

Zanimljivo, i nakon toliko mojeg “gunđanja“ popis pozitivnih strana duplo je veći od onih negativnih. Možda je ipak stvar u davanju mogućnosti novim stvarima. Iako je prvi korak težak, ukoliko se prepustimo toku, možemo se iznenaditi pozitivno, baš kao i ja sada.

Ipak, treninzi jedan na jedan on-line, nikad, nikada neće imati onu kvalitetu  koju imate dok ste u dvorani s trenerom, jer treninzi nisu samo upute, već su mnogo više od toga.

GIVEAWAY
Ukoliko se želite upustiti u malo istraživanje online, darujemo vam jedan besplatan MBS Online trening. Trebate samo poslati zahtjev na [email protected] i do 15. svibnja isprobati online sat, te nam povratno poslati svoj doživljaj novog načina treniranja. 

MBS savjet 

Nemojte se grčevito boriti protiv promjena, prepustite se toku i promatrajte kako najbolje novo nastale promjene iskoristiti za sebe.

MBS CENTAR
www.mbs.hr

[email protected]

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/prevencija-i-lijecenje/duh-i-tijelo/mindfulness-by-martina-mavrin-jelicic-vjezbe-za-savrsenu-probavu

https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/fitness/kako-aktivirati-tijelo-tijekom-cijelog-dana

https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/fitness/pametan-trening-za-savrsen-trbuh-kako-aktivirati-trbusne-misice-tijekom-cijelog-dana

https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/ovdje-moze-biti-i-vasa-vijest