Nove smjernice: Žene bi na mamografiju trebale i prije 50. godine

by | 11 svibnja, 2023
mamografija

Radna skupina za preventivne usluge SAD-a predlaže da sve žene s prosječnim rizikom od raka dojke započnu probir u dobi od 40 godina kako bi se smanjio rizik smrtnosti od te bolesti, prema novom nacrtu.

Riječ je o ažuriranoj preporuci iz 2016., kad je ova neovisna grupa stručnjaka preporučila da se s mamografijom, rendgenskom snimkom dojki, započne u dobi od 50 godina, a odluka žena da se podvrgnu pregledu u 40-ima “treba biti individualna”, piše CNN.

Neke grupe, poput Američkog društva za borbu protiv raka, već su preporučile ženama da mamografski pregled obave s napunjenih 40 godina.

“Nova preporuka radne skupine jest da žene započnu s mamografskim probirom na rak dojke u dobi od 40 godina, a potom svake druge godine do 74. godine”, rekla je potpredsjednica radne skupine dr. Wanda Nicholson, profesorica na Sveučilištu George Washington.

Pročitajte: Pazite na zdravlje: Ovo su obavezni pregledi za žene u četrdesetima

USPSTF, skupina neovisnih medicinskih stručnjaka čije preporuke pomažu pri donošenju odluka liječnika i utječu na planove osiguranja, objavila je u utorak predloženo ažuriranje svojih smjernica za probir raka dojke. Preporuka nije konačna, ali će biti dostupna na web-stranici radne skupine za komentare javnosti do 5. lipnja, zajedno s nacrtom pregleda dokaza i nacrtom izvješća o modeliranju.

Po podacima Nacionalnog instituta za rak, stopa raka dojke među ženama u dobi od 40 do 49 godina povećavala se u prosjeku za dva posto godišnje od 2015. do 2019. Radna skupina procijenila je da bi nove preporuke mogle spriječiti najmanje jednu dodatnu smrt od raka dojke na svakih tisuću žena. “Zahvaljujući našoj novoj preporuci, spasit će se 20 posto više života pacijentica”, rekla je Nicholson.

Neki stručnjaci smatraju da bi žene trebale obavljati mamografiju svake godine, osobito nakon 50. godine. Među njima je dr. Melissa Durand, radiologinja i izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Yale, koja je izjavila: “Godišnjim probirom može se uočiti najveći broj karcinoma jer su najmanje veličine i liječenje je najučinkovitije, a ako se na mamografiji pokazalo da vam je tkivo dojke gusto, trebali biste svake godine obaviti ili mamografiju ili neki drugi oblik pregleda, primjerice ultrazvučni pregled ili magnetsku rezonanciju.”

Preporuke USPSTF-a i Američkog društva za rak odnose se na žene s prosječnim rizikom. Rečeno je da bi žene trebale razgovarati sa svojim liječnicima o tome imaju li veći rizik od raka dojke i koje bi prakse probira bile najbolje za njih, uključujući i faktore poput obiteljske povijesti raka jajnika ili dojke ili guste grudi koje imaju manje masnog tkiva i više vezivnog tkiva te su povezani s većim rizikom od raka dojke.

Pročitajte: Zbog cijepljenja protiv virusa COVID-19 nikako ne biste smjeli odgađati ovaj pregled važan za žene

Foto: Hero Images iStock/Getty Images Plus via Getty Images