U punom cvatu: kako održavati ljiljane da lijepo cvjetaju?

by | 20 travnja, 2024
ljiljan cvijetanje

Ljiljani se od davnina uzgajaju u vrtovima i jedni su od najljepših cvjetova s predivnom simbolikom. Kako postići da vaši ljiljani lijepo cvjetaju?

Ljiljani su jedna od najpopularnijih vrtnih biljaka. A ako želite da krase i vaše dvorište, pridržavajte se jednostavnih pravila sadnje i njege – i rezultati sigurno neće izostati.

Kako da vaši ljiljani lijepo cvjetaju: savjeti za odabir mjesta i njegu

Ljiljan izgleda dobro u skupinama s nižim cvjetovima. Sadite lukovicu u malim skupinama od tri do devet komada iste vrste. Ljiljani se dobro kombiniraju s ukrasnim travama i zelenim živicama – samo je bitno da imaju dovoljno sunčeve svjetlosti.

Oni će pružiti potrebnu sjenu za korijenje ljiljana i zaštititi njegove stabljike od vrućeg sunca. Ljiljani najbolje izgledaju u kombinaciji s biljkama malih cvjetova u kontrastnim bojama. Bolje je odabrati biljke s plitkim korijenjem, tako da prilikom presađivanja ne oštetite lukovice i nadzemni dio ljiljana.

Zaštitite korijen

Idealni uvjeti za rast ljiljana su kad su cvjetovi na jakom suncu, a donji dio stabljike s listovima zasjenjen. Stoga se uz ljiljan preporuča posaditi nisko cvijeće koje će naglasiti njegovu ljepotu i blago zasjeniti lišće.

ljiljan cvijetanje

Ljiljani vole svjetlost i toplinu pa im odgovara dobro osvijetljeno mjesto na otvorenome. Biljka ne voli propuh, sjenovitu stranu i visoku vlažnost tla s podzemnom vodom. Stoga je bolje odabrati mjesto na sunčanoj strani, na uzvisini, tako da višak vlage ne uništi lukovice.

U blizini ne smije biti visokog cvijeća, grmlja ili drveća jer će iscrpiti tlo. Različite vrste ljiljana cvjetaju u svoje vrijeme, a to također treba uzeti u obzir prilikom sadnje. Bolje ih je saditi tako da rane i kasne sorte budu ravnomjerno raspoređene. 

Kako čuvati lukovice prije sadnje?

Ako je vlaga niska, lukovice se mogu osušiti, a ako je previsoka, može doći do pojave plijesni ili će početi klijanje. Temperatura bi trebala biti iznad nule i stalno niska. Lukovice ljiljana najbolje je čuvati u plastičnoj vrećici s otvorima za ventilaciju, ispunjenoj navlaženim tresetom, u donjoj ladici hladnjaka ili u podrumu.

Nakon kupnje lukovica, redovito ih provjeravajte da nisu počele klijati, posadite ih u posudu i držite ih na prozorskoj dasci do presađivanja. Ako vremenski uvjeti dopuštaju sadnju u zemlju, tada se zakopaju na određeno mjesto u nagnutom položaju kako se klice ne bi oštetile.

Ako izdanci dosegnu 10 cm ili više, preporučuje se posaditi ih u tresetne posude i zajedno s posudom zakopati u zemlju.

Kako pripremiti tlo za sadnju?

Priprema počinje miješanjem odgovarajućeg supstrata. Tlo bi trebalo biti prilično rastresito, umjereno vlažno i blago alkalno. Prije sadnje pomiješajte treset i kompost u količini od 5 kg mješavine zemlje na 1 kvadratni metar. Ako je tlo previše kiselo, dodajte drveni pepeo.

Kako bi tlo ostalo rahlo, dodajte malo sitnog šljunka za drenažu. Iglice crnogorice također se pomiješaju s finim pijeskom. Fosfor i kalij su prikladna gnojiva.

ljiljan cvijetanje

Kako se brinuti za ljiljane?

Za rast je potrebno pravilno zalijevanje. Liljan ne voli plivati ​​u vodi, ali također ne podnosi sušu. Stoga ga treba zalijevati kad je tlo suho. Voda se ne smije prskati odozgo, preko cvijeta i lišća, već isključivo oko korijena. Za sunčanih dana zalijevanje je najbolje obaviti u večernjim satima, kada nema jakog sunca koje može opeći biljku.

U proljeće gnojite amonijevim nitratom. Istodobno, potrebno je obilno zalijevanje dok je biljka u fazi aktivnog rasta. S početkom cvatnje zalijevanje se malo smanjuje. U preventivne svrhe lišće se tretira otopinom bakra. Kad biljka uvene, ne obrezuje se dok same zelene stabljike ne uvenu. Nakon cvatnje sjeme se odreže, a grane ostave do jeseni. Na kraju sezone prihraniti drvenim pepelom koji će ojačati imunitet biljke.

S početkom jeseni požutjele stabljike se odrežu na visini do 15 cm od tla. Hranite ga kalijem ili fosforom kako bi biljka bolje prezimila. Ako se lukovice ne iskopaju, zimi im se daje toplo sklonište od trulog lišća i komposta. Sljedeće godine takvo će sklonište osigurati pravilno malčiranje tla.

Pročitajte: 3 najljepša mini stabla za one koji nemaju “zelene” prste 

Foto: Pexels