3 najljepša mini stabla za one koji nemaju “zelene” prste

Ne zahtijevaju puno pažnje da bi ostala sretna

by | 2 travnja, 2024
stabalca za dom

Proljeće je stiglo i vrijeme je da zazelenite svoj dom ili okućnicu. Ova su mini stabla savršen odabir za male prostore ili vrtove bez puno zemlje, kao i za one koji imaju opušteniji pristup vrtlarstvu.

Ljepota ovih stabalaca je u tome što mogu uspijevati uz malo pažnje i truda. To ih čini popularnim izborom za unutarnje i vanjske prostore. Ako imate prostranu dnevnu sobu s puno svjetla, vrt, terasu ili veliko dvorište i ako tražite nezahtjevne ideje za vrtlarenje u lončanicama, ova tri prekrasna stabla čekaju samo na vas. Nabavite prekrasnu ukrasnu teglu i ukrasite svoj dom ili prilaz kući uz dašak boje i zelenila.

Pročitajte: 5 trikova kako da vaše sobne biljke prežive vaš godišnji odmor


3 mini stabla za lončanice

Acer ili japanski javor

Patuljasta sorta stabla Acera ili japanskog javora popularan su izbor zbog svojeg legendarnog lišća koje dolazi u mnogim šarenim nijansama, od crvene do žute. Mnoge su vrste japanskih javorova dovoljno kompakte da ih čuvate u lončanicama, ali ipak trebate imati na raspolaganju više prostora jer ovo drvce, osim izvrsne drenaže i kiselog tla, zahtijeva posudu koja je dva do tri puta veća od veličine baze korijena. Mogu narasti do 120 cm, a zadržat će svoje predivne boje ako im omogućite dosta svjetlosti. Ako nemate toliko prostora, nabavite bonsai Acer.

stabalca za dom

Limun

Stabla limuna jedno su od stabala citrusa koje je najlakše uzgajati. Za njega ne trebate veliki vrt, možete ga čuvati u kuhinji ili hodniku. Uživat će u obilju sunčevog svjetla i redovitog zalijevanja te dati  plodove u mladoj dobi. Limuni preferiraju blago kiselo i dobro drenirano tlo. Obrežite ga kako biste oživjeli njegov izgled i pustite da se zemlja osuši prije ponovnog zalijevanja kako biste ga potaknuli na napredak.

stabalca za dom

Maslina

Maslina ne zahtijeva puno održavanja i sretno će rasti u drenažnom tlu i davati plodove na sunčanom mjestu na vašoj terasi. Otporna je na bolesti, tako da čak i ako nemate “zeleni” palac, možete dugo imati svoju maslinu uz vrlo malo truda, čak i ako je zaboravite redovito zalijevati. Možete orezati svoje stablo masline kako bi bilo zdravo te očekivati berbu plodova u jesen.

stabalca za dom
Pročitajte: Za one koji nemaju “zeleni“ prst: 5 prekrasnih biljka koje uspješno rastu u vazi s vodom

Foto: Instagram; Maria Usanina, iStock/Getty Images Plus, brizmaker, iStock/Getty Images Plus, Adriana Duduleanu, iStock/Getty Images Plus via Getty Images