Šest biljaka za jesen koje će upotpuniti vrt, balkon i dom

by | 23 rujna, 2023
biljke za jesen

Jesen je sezona koja donosi prekrasne promjene u prirodi, a jedan od najupečatljivijih načina na koje se to manifestira su jesenske biljke.

Ako volite jesen kao i mi, velik dio njih su i prekrasne biljke u bojama koje apsolutno upotpunjuju svaki vrt, balkon ili kutak doma.

Svaka od biljaka posebna je na svoj način, a isto tako svaka zahtijeva svoju vrstu održavanja. To je izuzetno bitno proučiti prilikom (ili čak prije) kupnje kako biste znali da kupujete onu koja odgovara uvjetima u kojima je planirate držati.

Zavirite u naš popis i proučite čak šest biljaka i cvijetova koji se izdvajaju svake jeseni svojim bojama, oblicima i mirisima.

Jesenske biljke i cvijeće za vrt, balkon i dom

Ciklama

Ciklama je prekrasan cvijet poznat po svojim šarenim laticama i ugodnom mirisu, a dolazi u različitim bojama, uključujući bijelu, ružičastu, ljubičastu i crvenu.

Ciklama često cvjeta tijekom jesenskih mjeseci, od rujna do studenoga, ovisno o sorti i uvjetima rasta.

Da biste održali ciklamu zdravom tijekom jeseni, osigurajte joj dovoljno svjetla, umjereno zalijevanje i izbjegavajte da joj korijeni ostanu u vodi kako biste spriječili truljenje korijena.

Pročitajte: 5 korisnih Instagram profila koje morate pratiti ako obožavate biljke 

biljke za jesen

Krizantema

Krizanteme su poznate po svojem jesenskom cvjetanju.

Cvjetovi često dolaze u različitim oblicima i bojama, uključujući bijelu, žutu, narančastu, ljubičastu i crvenu, što ih čini idealnim za ukrašavanje jesenskih vrtova i aranžmana.

Krizanteme su prilično otporne na hladnoću i mogu podnijeti niže temperature, što ih čini idealnima za ovo vrijeme.

Jedino je bitno da osigurate dovoljno sunčeve svjetlosti, redovito zalijevanje i uklanjanje uvenulih cvjetova kako bi se potaknulo daljnje cvjetanje.

biljke za jesen

Dalija

Dalije su poznate po svojim cvjetnim oblicima, veličini i boji. Mogu se naći u gotovo svim bojama, kao i u različitim oblicima.

Dalije često cvjetaju tijekom kasnog ljeta i jeseni, a njihovo cvjetanje može potrajati sve do prvih mrazeva, a nesumljivo su nam jedan od dražih cvjetova zbog svog izgleda.

biljke za jesen

Hortenzija

Hortenzija, često zvana i “hidrangea”, jest cvijet koji ćete prepoznati po velikim i bujnim cvatovima.

Boje cvjetova variraju od bijele, roza, plave, ljubičaste, do crvene, ovisno o sorti i pH vrijednosti tla. Hortenzije zahtijevaju dobro drenažno tlo i redovito zalijevanje kako bi cvjetale obilno, a idealne su za ukrašavanje vrtova, terasa i vrtnih terena zbog svog prekrasnog izgleda.

Otporne su na hladnoću i često preživljavaju zimu na otvorenom pod određenim uvjetima.

biljke za jesen

biljke za jesen

Kozmos

Kozmosi su jednostavni za uzgoj i često se koriste u vrtovima kao lako održavane biljke, a obično cvjetaju od ljeta pa sve do kasne jeseni.

biljke za jesen

Aster (Zvjezdan)

Asteri, često nazivani i Zvjezdanima, prepoznatljivi su cvjetovi po svojim karakterističnim cvatovima s malim, zvjezdastim cvjetovima. Često cvjetaju u kasnoj ljetnoj i ranoj jesenskoj sezoni, a dobri su u kombinaciji s drugim jesenskim cvjetovima poput krizantema, kadulje i zimzelenih biljaka.

biljke za jesen

Pročitajte: Tri nimalo zahtjevne biljke koje će prirodno rashladiti vaš dom 

Foto: puhimec iStock/Getty Images Plus via Getty Images