Ljeto je blizu – koliko je sigurno kupanje u vanjskim bazenima?

by | 2 lipnja, 2021
bazen

Započinje sezona kupanja i rashlađivanja, a to znači punjenje vanjskih bazena. Ali, bazeni nisu samo tako čarobno spremni za toplo ljeto – njih treba pripremiti, to jest šokirati. Što to točno znači? To znači uporabu prilično jakih kemikalija, uključujući i klor. Stručnjaci kažu da se definitivno ne biste trebali žuriti s uskakanjem u tek napunjeni bazen.

Preporučuje se da pričekate barem 24 sata prije kupanja, ovisno o veličini bazena, kako ističe dr. Jamie Alan. Također, kao što biste radili i s bazenom kojeg imate kod kuće u dvorištu, važno je nagledati održavanje – to jest, testirati pH vode i klora kako biste bili sigurni da su omjeri u pravom rasponu prije nego se bilo tko počne kupati. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, omjer pH bi trebao biti između 7,2 i 7,8.

Utjecaj na kožu

Dr. Alan ističe da klor u kombinaciji s vodom može dati kiselinu, a učinak će biti različit, ovisno o tome dođe li u kontakt s kožom ili očima. Također, moguće su pojave i simptomi poput peckanja, crvenila, boli i žuljeva, a voda može reagirati i na pluća. Učinak na disanje može se istaknuti kroz otežano disanje, stezanje u prsima, tekućinu u plućima. (Pročitajte: Može li se COVID-19 prenijeti vodom iz bazena i čega se trebate paziti na gradskim kupalištima)

Posebno pripazite da tu vodu ne pijete jer biste mogli osjećati mučninu, čak i povraćati. Ako osjetite bilo koje od ovih simptoma, važno je što prije izaći iz bazena na svjež zrak, ukloniti svu odjeću i temeljito oprati tijelo običnom vodom i sapunom.

U svakom slučaju važno je biti na oprezu, bilo da prakticirate kupanje u vlastitom bazenu ili na javnom kupalištu. U slučaju problema s disanjem, obavezno se javite liječniku i ponajprije – čuvajte svoje zdravlje. (Pročitajte: Zašto uvrstiti plivanje u svoje fitness aktivnosti?)

FOTO: Nastco iStock/Getty Images Plus via Getty Images