Može li se COVID-19 prenijeti vodom iz bazena i čega se trebate paziti na gradskim kupalištima

by | 13 kolovoza, 2020

Mnogima je novonastala situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa poremetila planove vezane za ljeto i putovanja. Neki su, obuzeti strahom od zaraze, odlučili napraviti korak više te se ne pojavljivati na gradskim kupalištima i bazenima.

No je li taj strah opravdan i što kažu stručnjaci kada je u pitanju širenje koronavirusa putem vode? Prije nego što krenete na gradske bazene ili kod prijatelja na kupanje u dvorištu, ovo su stvari koje morate znati. Prije svega, ne postoje znanstveni dokazi da se COVID-19 može širiti putem vode. Koronavirus se širi putem respiratornih kapljica te doticajem sa zaraženim površinama i diranjem lica nakon toga. Bazeni koji se redovno čiste ne mogu prenositi COVID-19 jer klor, između ostalog, uništava i ovaj virus.

No ono na što trebate paziti kada su u pitanju javna, ali i privatna kupališta su drugi ljudi. Morate biti na sigurnoj udaljenosti. Ako odlazite na kupanje kod prijatelja kod kojeg se nalaze još dvije osobe, šanse da se zarazite su sigurno manje nego kad odete na gradske bazene, gdje ste okruženi stotinama nepoznatih ljudi.

Stoga, iako opasnost od zaraze putem vode iz bazena ne postoji, opasnost od zaraze krije se u posjetiteljima te u toaletima i svlačionicama gradskih bazena. Ako se, ipak, odlučite na odlazak na gradske bazene, budite na sigurnoj udaljenosti, nemojte dijeliti ručnik s drugim ljudima te nakon korištena toaleta i svlačionice pravilno operite i dezinficirajte ruke.

Foto: Unsplash