Koronavirus i potres u Zagrebu: Što možemo učiniti kako bismo pomogli jedni drugima?

by | 26 ožujka, 2020

Posljednjih dana, većinu nas povezuju osjećaji tuge, anksioznosti, straha i neizvjesnosti. Osim što je do Hrvatske stigao koronavirus, zahvaljujući kojem su na snagu stupile oštre mjere zaštite, Zagreb je u nedjelju, 22. ožujka, probudio potres kakav nije zabilježen u posljednjih 140 godina. Potres je uzrokovao veliku materijalnu štetu na privatnim i javnim građevinama, te su mnogi ostali bez svojih toplih domova upravo u trenutku u kojem bi trebali ostati kod kuće.

Kad se nađemo u ovakvoj teškoj situaciji, ono što nam daje tračak nade jest zajedništvo. Mnogi su tako instantno odlučili pomoći unesrećenim stanovnicima našeg glavnog grada, pa sada osim službenih telefona i organizacija, pomoć nude i pojedinci te udruge koje se trude olakšati unesrećenima cijelu situaciju. Razmišljate li i sami kako pomoći ljudima koji su u ovom ionako teškom periodu ostali bez krova nad glavom i bez dovoljno sredstava za život (ili pak tražite pomoć), u nastavku donosimo mjesta na kojima se možete informirati.

Besplatna telefonska linija (0800 8805) otvorena je za sve obitelji kojima je u potresu oštećen dom, a obitelji koje se u svoje domove više ne mogu vratiti primaju se u studentski dom u Cvjetnom naselju.

Za sve one koji žive u centru Zagreba i ne mogu doći do informacija na službenim telefonima, Facebook grupa Potres u Zagrebu – Svi mi u centru mogla bi olakšati situaciju. U ovoj se pak Facebook grupi nesebično nude smještaji i pomoć za stanovnike Zagreba koji su ostali na ulici. Facebook grupa Jedni za druge djeluje već neko vrijeme i u njoj se također može pronaći i zatražiti pomoć vezana za potres ili koronavirus, a aktivna je i ova Facebook grupa za pomoć. Također, trebate li savjet ili pomoć, obratiti se možete i članovima u Facebook grupama određenih kvartova, poput one Markusevec u srcu, gdje se nalaze svi oni koji su u zagrebačkom potresu bili na samom epicentru.

Aktivna je i kampanja Zagreb Earthquake Relief u sklopu koje se u svega nekoliko dana prikupio značajan iznos, a iza nje stoje Dora Zane, Sara Juričić, Jana Zane, Anja Herceg i Anamarija Uzbinec. U akciju pomoći unesrećenima u zagrebačkom potresu uključio se i Caritas, koji poziva da, ako ste u mogućnosti, uplatite na račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ, IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 223, svrha uplate: potres 2020.

Hrvatska komora primalja je organizirala pomoć za sve trudnice i žene nakon porođaja koje trebaju primaljsku skrb, a koje su nakon potresa morale napustiti rodilišta.

Zaboraviti nipošto ne smijemo na one koji su u našem društvu najčešće nevidljivi, a koji su sada u izrazito stravičnoj poziciji – beskućnike. Potres, kao i koronavirus, ove bi ljude mogao baciti na koljena dok se čekaju službena rješenja i pomoć. Osim što možete biti u toku s novim informacijama i odlukama na stranicama Humanitarna udruga Fajter, te Hrvatska mreža za beskućnike, grupa Invisible Zagreb savjetuje sljedeće: “U ovim trenucima svojevrsne pustoši na ulicama Zagreba puno je ljudi bez krova nad glavom. Molimo vas da višak kruha ili ostalih vrsta iskoristivih namirnica ne bacate u kante za smeće nego ostavite pored. Boce i limenke također. Ako imate toplih i nepropusnih cipela koje vam više ne trebaju, njih također odložite pokraj kante za smeće.”

Novonastala je situacija zadala mnogo problema udrugama za zaštitu životinja koje trenutačno imaju pune ruke posla. Osim što su mnogi kućni ljubimci pobjegli od svojih vlasnika zbog potresa, neki su vlasnici svoje životinjice morali dati u skloništa jer su sami izgubili krov nad glavom, dok istovremeno volonteri nemaju više financijskih sredstava koja bi im omogućila da se s jednakom pažnjom brinu o svim štićenicima. Pomoć je prijeko potrebna, i to u vidu donacija hrane i potrepština, financijske pomoći te udomljavanja. Za više informacija o tome kako im možete pomoći pratite udruge za zaštitu životinja i skloništa za životinje.

Foto: Clay Banks / Unsplash