Koliko je sigurno putovati solo u ovo doba (pandemije)?

by | 27 travnja, 2021
putovanje, pandemija

Je li pandemija zaustavila i poremetila sve planove za putovanja? Onima koji vole putovati sami ovo je savršeno vrijeme za solo avanturu. Ovakva vrsta putovanja itekako pruža vjetar u leđa i izlazak iz zone udobnosti. Svako putovanje izgradit će vaš karakter, ali i u potpunosti transformirati način razmišljanja i ponašanja.

Međutim, pandemija virusa COVID-19 ograničila je ili čak zabranila putovanja, a turističke agencije, hoteli i prijevozničke tvrtke imaju goleme gubitke.

Ali to ne sprječava ljude da odu nekamo kamo se smije – a upravo sada, kada morate biti socijalno distancirani od drugih osoba, možda je pravo vrijeme da se upustite u solo avanturu putovanja.

Na što pripaziti ako putujete sami za vrijeme pandemije?

– Svakako se raspitajte je li nužno testiranje na COVID-19 u zemlji u koju putujete ili jeste li dužni ići u samoizolaciju.
– Obavezno koristite masku, dezificijense i slijedite propise zemlje u koju ste stigli.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da sami sebi odgovorite na ova pitanja prije putovanja:

– Širi li se COVID-19 u zemlji u koju idete?
– Širi li se COVID-19 u zemlji iz koje vi dolazite?
– Možete li tijekom putovanja držati razmak s ljudima?
– Smatrate li da se možete zaraziti i kako bi to utjecalo na vas?
– Živite li možda s nekim tko spada u rizičnu skupinu?
– Hoćete li nakon povratka morati u samoizolaciju ili na testiranje?
– Jeste li trenutno bolesni?

Kako bi turizam mogao funkcionirati, sve više zemalja sagledava opciju uvođenja zelenih COVID putovnica, odnosno potvrda koje će olakšati putovanje. (Pročitajte: COVID putovnice u Hrvatsku bi trebale stići već početkom lipnja)

Ako se odlučite na putovanje, preporučujemo da što češće pratite novosti vezano uz COVID-19 u zemlji iz koje dolazite, ali i zemlje u koju planirate ići. Svakako pratite i preporuke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) oko postupanja i ponašanje te cijepljenja. (Pročitajte: I dalje vas muče pitanja oko cijepljenja protiv virusa COVID-19? Imamo najvažnije odgovore)

FOTO: Ketut Subiyanto/Pexels