COVID putovnice u Hrvatsku bi trebale stići već početkom lipnja

Evo što trebate znati o njima

by | 23 travnja, 2021

Dok čitamo informacije iz svijeta o tome kako mnoge zemlje već uvode COVID putovnice, kod nas je realizacija ovog noviteta tek u povoju.

Francuska je postala prva zemlja u EU-u koja je testirala digitalne COVID putovnice, a aplikacija je nadograđena kako bi pohranila podatke poput negativnog rezultata na testu za COVID-19 na mobilnim telefonima putnika i podatke o cijepljenju. Hrvatska je od početka dogovorila kriterije za zelene putovnice, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vrijeme pandemije kako bi turizam mogao normalno živjeti.

Uz Hrvatsku, u inicijativu su uključeni Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska, a o kriterijima bi se uskoro trebala očitovati i Europska komisija. Tom potvrdom u principu ljudi ne bi trebali doživjeti u karanteni.

Index.hr doznaje kako bi se te putovnice trebale uvesti već početkom lipnja. “Zamišljeno je da se ona izdaje digitalnim putem. Napravit će se aplikacija koja će generirati siguran QR kod na kojem će biti podatci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili cjepivo, kad su se testirali ili kad su preboljeli covid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka lipnja”, kažu.

Za sve oko izdavanja tzv. COVIDputovnice, odnosno spomenutog QR koda bit će nadležno Ministarstvo zdravstva.

Foto: Pexels