Koliko često trebamo mijenjati ručnike kako oni ne bi utjecali na zdravlje kože?

by | 21 travnja, 2021
ručnici-zdravlje-koze

Ručnici koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju odumrle stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz WC školjke, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihova mijenjanja, odnosno pranja.

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, osobito na vlažnoj podlozi. Vrlo je važno imati svoj ručnik ako živite u višebrojnom kućanstvu ili imati i posebni ručnik za goste, te neke mijenjati i nakon svakog korištenja. U principu, učestalost mijenjanja ručnika ovisi o tome za što ih koristite. (Pročitajte: Video koji prikazuje bakterije nakupljene na maskama šokirao svijet, naučite to spriječiti)

Koliko često trebamo mijenjati ručnike?

Ručnici za tijelo
Ako je riječ o ručnicima za tijelo koje uspijevate u potpunosti osušiti, primjerice na radijatoru, nemojte ih koristiti više od tri puta. S tim se složio i  patolog i mikrobiolog Philip Tierno s njujorškog University School of Medicine za Tech Insider. Ručnici su idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko je tijelo idealan opskrbljivač dobrih uvjeta za življenje mikroba. Kad posušite vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na ručniku. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom. (Pročitajte: Ovo je mjesto u kupaonici s najviše bakterija, saznajte u čemu je problem i kako ga riješiti)

Ručnici za ruke
Male ručnike koje koristite za brisanje ruku trebali biste prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz ručnika širi neugodan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati.

Ručnici za lice
Iako neki stručnjaci kažu da možete koristiti do tri puta ručnike za lice, drugi, s kojima se i mi slažemo, kažu da se trebaju mijenjati nakon svakog korištenja. Ručnici za lice mogu sadržavati tragove šminke, losiona, krema ili ulja, a s njima prelazite po očima i usnama, te vrlo lako možete dobiti određene infekcije. Čak i ako ne dobijete infekciju, čisti ručnik nakon svakog korištenja put je i do zdravije i ljepše kože. Tijekom pranja u perilici rublja treba odabrati program s najvećom temperaturom vode jer se samo tako uništavaju klice i bakterije.

Foto: Unsplash