Kako temeljito očistiti kuhinju i uistinu se riješiti svih bakterija?

by | 16 veljače, 2021
Kako temeljito očistiti kuhinju

Posljednjih mjeseci svi više vremena provodimo u svojim kuhinjama, stoga je važno da ova prostorija bude čista i sigurna. Neki mikrobiolozi smatraju da je to najprljavije mjesto u kući jer se u njoj nalaze stalne zalihe hrane za bakterije. Pa ipak, kad je u pitanju čišćenje kuhinje, mnogi ne koriste sredstva za dezinfekciju.

Brisanje radnih elemenata sapunicom ili deterdžentom za pranje posuđa uklanja prljavštinu i neke mikrobe, ali ne ubija viruse i bakterije. Tome služi dezinfekcija. Je li onda čišćenje uopće potrebno? Odgovor je potvrdan, jer prljavština može spriječiti da dezinficijensi dođu do klica koje pokušavate ubiti. (Pročitajte: Video koji prikazuje bakterije nakupljene na maskama šokirao svijet, naučite to spriječiti)

Najbolje je prvo koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje i krpu od mikrovlakana. Nakon čišćenja, upotrijebite drugi proizvod za uništavanje mikroba. Imajte u vidu da nije dovoljno našpricati ga i odmah obrisati. Da bi pravilno funkcionirali, dezinficijensi tijekom određenog vremenskog perioda moraju biti u kontaktu s tretiranom površinom. Koliko će to trajati ovisi o konkretnom proizvodu, pa je važno da pročitate uputstvo prije korištenja. (Pročitajte: Napravite prirodna sredstva za čišćenje kućanstva sami i uštedite novac)

Čišćenje kuhinje – skrivena legla klica

Sudoper i radne površine
Sudopera i radne površine su pravo leglo klica, pa ih treba dezinficirati svakodnevno.

Spužvica za pranje posuđa
To je magnet za mikrobe. Sterilizirajte ga u mikrovalnoj pećnici (stavite mokru spužvicu u mikrovalnu na jednu minutu) ili perilici za pranje posuđa. Možete je i prokuhati svakih nekoliko dana. Zamijenite spužvicu dva puta mjesečno.

Ručke
Ručke na vratima hladnjaka, ormarića i ostave također treba redovito čistiti, što mnogi zaboravljaju učiniti.

Daska za rezanje
Često se na daski za rezanje hrane nalazi veća količina E. coli nego na daski WC-a, kako napominju stručnjaci. Nakon što narežete sirovo meso, operite dasku u perilici za pranje posuđa ili je dobro oribajte deterdžentom i vrućom vodom.

Dijelovi električnih uređaja
Klice vrebaju na elementima blendera, kao i u kutijama za skladištenje hrane. Razdvojite ih, očistite i temeljno osušite nakon svake uporabe.

Krpe za posuđe
Krpe za posuđe nikada nemojte ostavljati mokre i zgužvane jer će se tako stvoriti idealni uvjeti za razvoj mikroba. Promijenite ih svaka tri dana.

Foto: undrey/Getty Images via Guliver