Video koji prikazuje bakterije nakupljene na maskama šokirao svijet, naučite to spriječiti

by | 20 studenoga, 2020

Pandemija koronavirusa zauvijek je promijenila svijet, ali i naše navike te nam donijela nova pravila ponašanja.

Među ta pravila spada i nošenje maske. Najprije smo se morali naviknuti na disanje, a zatim i na posljedice koje maske ostavljaju na kožu lica. Termin “maskne”, akne koje nastaju od nošenja maski, postao je jedan od popularnijih termina kada je u pitanju pandemija. No unatoč neželjenim posljedicama, nošenje maski, sigurnost i oprez na prvom su mjestu. Ono što mnogi ljudi ne znaju, jest činjenica da maske vrlo lako mogu postati leglo bakterija.

To je dokazala i 19-godišnja korisnica društvene mreže TikTok, koja je korištenu i nekorištenu masku podvrgnula testiranju. Na nenošenoj masci nije bilo bakterija, dok je na unutrašnjoj i vanjskoj strani nošene maske bilo mnoštvo bakterija. Zanimljivo je da se više bakterija nalazi na unutrašnjoj strani, a to uvelike utječe na pojavu “maskni”. S obzirom na to da nenošenje maski ima puno veće i opasnije posljedice te da je isto obavezno, ne možemo ni razmatrati opciju nenošenja.

No ono na što možemo utjecati jest osobna higijena te pohranjivanje maski nakon korištenja. Naime, stručnjaci kažu kako je pamučne maske najbolje prati nakon svakog korištenja te poprskati dezinficijensom koji ne može naštetiti tkaninu. Isto tako, prije korištenja maski trebate oprati zube i usta, a nakon što izađete iz dućana ili neke ustanove u kojoj su maske obavezne, masku biste trebali položiti u čistu vrećicu predviđenu za to. Maske nikako nemojte stavljati na ručni zglob, lakat, torbu ili džep.

@slimsheady25

this is what gives me bad skin yay 🤧🧪🧫 #science #experiment #foryou #fyp

♬ clair de lune ethereal remix – Trey Phills

Foto: Ready Made/Pexels