Koliko često biste se trebali seksati ako ste u braku ili dugoj vezi

by | 7 rujna, 2020

U nekom trenutku zajedničkog života, svi parovi koji su u dugim vezama zapitaju se koliko seksa je premalo seksa. Strasti se s vremenom smire, seks postane rjeđi i svi žele znati je li to razlog za brigu i uzbunu.

Koliko često se, onda, seksaju parovi koji imaju normalan seksualni život? Iako je to pitanje koje seksualni terapeuti dobivaju najčešće od svojih klijenata, na isto ne postoji jedinstven odgovor. Odgovor može varirati od jednom tjedno do jednom mjesečno. Kad se parovi prestanu redovito seksati, stručnjaci kažu da njihova veza postane izvor bijesa, nevjerstva, boli, što često dovede do razilaženja. Istraživanja provedena na više od 15.000 bračnih parova pokazala su da su stariji bračni parovi seksualno aktivni dva do tri puta mjesečno, dok se mlađi upuštaju u odnose jednom tjedno.

Kad se trebate zabrinuti?

Većina seksualnih terapeuta kaže kako one brakove u kojima do seksa dolazi manje od 10 puta godišnje možemo okarakterizirati kao brakove bez seksa. Međutim, manjak seksa ne mora nužno značiti rastavu braka. To znači da na seksu trebate poraditi. Unatoč tomu što seks nije najbitnija stvar u ljubavnim odnosima, on ipak predstavlja nešto što parove spaja i drži na okupu.

Bez seksa parovi postanu samo najbolji prijatelji ili cimeri. Ono što većini parova predstavlja problem nije seks kao takav, već sve ono što vodi do seksa. Vrlo je lako zapustiti sve sitnice koje bude želju za seksom, poput nježnosti, zagrljaja, dodira i komplimenata. Stoga, ako primijetite da ste se intimno udaljili od svog partnera, krenite od sitnica. Na povećanju želje za seksom možete raditi sami, a ako ne ide, uvijek možete potražiti stručnu pomoć.

Foto: wevibe/Unsplash