Knjiga o hormonalnom zdravlju koju obožavaju žene diljem svijeta napokon je dostupna i na hrvatskom

by | 17 siječnja, 2023
knjiga o ženskim hormonima

Posljednjih dana u raznim se kutcima interneta s oduševljenjem šuška o netom pristiglom, hrvatskom prijevodu knjige Ženski kod autorice Alise Vitti.

S obzirom na to da se ova knjiga nalazi i na našoj listi omiljenih kad je riječ o ženskom zdravlju, ni sami ne možemo sakriti oduševljenje što je ovo kultno štivo dobilo i svoju hrvatsku verziju. Alisa Vitti je inače nutricionistkinja, stručnjakinja za hormonalno zdravlje i osnivačica FLOLiving, a diplomirala je na Sveučilištu John Hopkins i Institutu za integrativnu prehranu.

U knjizi Ženski kod demistificira znanost o hormonima i donosi funkcionalan protokol utemeljen na prehrani koji je pomogao brojnim ženama da uspostave hormonski sklad, zavole svoje tijelo i osjećaju se sjajno u svojoj koži.

ženski kod knjiga

Hormonska neravnoteža najčešći je uzročnik menstrualnih tegoba, problema s plodnošću i oslabljenim libidom, ali prava je istina da većina ljudi zapravo ne zna kako endokrini sustav funkcionira, a to je prvi korak u uspostavljanju reproduktivnog zdravlja.

U suvremenom svijetu hormonska neravnoteža postala je epidemija: više od dvadeset milijuna žena pati od sindroma policističnih jajnika (PCOS), mioma, endometrioze, teških i obilnih mjesečnica te problema sa štitnjačom i nadbubrežnim žlijezdama. Alisa Vitti od puberteta se borila s nizom simptoma povezanih s narušenim endokrinim sustavom, ali svi posjeti liječnicima nisu joj ni najmanje rasvijetlili kako da se bori s neredovitom mjesečnicom, prekomjernom tjelesnom težinom, aknama, iscrpljenošću i depresijom. To je na neki način usmjerilo njezinu karijeru te je godine života posvetila istraživanju hormona te je otkrila da ključ rješavanja simptoma koji se javljaju kada su oni neuravnoteženi, ali i dugoročnog održavanja stanja bez simptoma, leži u prehrani i životnom stilu. Njezin integrativan protokol WomanCode nastao je spojem područja tradicionalne kineske medicine, endokrinologije, kronobiologije i funkcionalne prehrane te je pomogao nizu žena koje su patile od simptoma povezanih s narušenim endokrinim sustavom. Ovaj protokol u pet koraka ima tri primarna cilja: savršenu regulaciju menstrualnog ciklusa, očuvanje i povećanje plodnosti te obnavljanje i jačanje libida, a namijenjen je svim ženama, bez obzira na životnu dob.

Knjigu Ženski kod možete pronaći ovdje.

Izvor: Planetopija

Foto: Pexels