Zdrava hrana

Kimchi: ova korejska mješavina jača imunitet i smanjuje kolesterol

by Katarina Brkljača

05.11.2025.
Kimchi
Kimchi
FOTO: FreepikFOTO: Pexels

Štrudle od jabuka, cimet rolice i ukusni deserti od bundeve nisu jedina jesenska jela kojima se veselimo. Tu je i fermentirana hrana – kiseli kupus, kefir i razne blagodati tradicionalne domaće zimnice dočekale su svoju sezonu.

Međutim, ne trebamo ostati samo na dobrim, starim klasicima. Još jedna fermentirana namirnica koju bi bilo dobro dodati svojoj prehrani u jesenskim mjesecima je kimchi.

Što je kimchi i zašto je zdrav

Kimchi je tradicionalno jelo iz korejske kuhinje, a zapravo ga čini mješavina fermentiranog povrća uz razne začine. Ovo jelo dolazi u raznim kombinacijama, uglavnom od kineskog kupusa, rotkvice, mrkve, paprike, daikona s kombinacijom ljutkastih začina – đumbir, chili papričica, češnjak ili ljuta paprika. U svakom slučaju, baza mu je uvijek kineski kupus, a dodaci ovise o receptu te ga neki zato opisuju kao “spicy, egzotičnog brata” našeg kiselog kupusa.

Kimchi za probavu i imunitet

Zašto je zdrav? Isto kao i ostala fermentirana hrana, kimchi je bogat probioticima, koji su ključni za zdravlje našeg probavnog sustava jer utječu na ravnotežu crijevnih bakterija. Vrijedi naglasiti i da je studija nedavno objavljena u zborniku “Journal of Clinical Biochemistry” povezala konzumaciju kimchija s manjim rizikom od raka debelog crijeva. Dobra probava i zdrava crijeva također imaju blagotvoran učinak i na imunitet, pa je fermentirana hrana posebno poželjna u jesenskim i zimskim mjesecima kad se šire razne viroze, prehlade i gripe.

Snižava li razinu kolesterola

Fermentirano povrće, prema nedavnim istraživanjima, može pomoći u snižavanju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola te doprinosi zdravlju srca i krvožilnog sustava. Bogat je i antioksidansima pa bi redovito uvrštavanje fermentiranih namirnica u prehranu mogao biti koristan korak prema snažnijem imunitetu i zdravijem srčanom sustavu.

Kako jesti kimchi

Kimchi se može dodavati u gotovo svako jelo – od toplih juha i variva do salata, riže, sendviča, omleta i noodle bowlesa. Odličan je i kao prilog uz mesna ili vegetarijanska jela, a mnogi ga vole jednostavno dodati uz doručak uz jaja ili tost s avokadom. Ipak, s kimchijem treba pripaziti – ako ga prvi put uvodite u prehranu, neka to bude u malim količinama. Budući da je dosta pikantan i fermentiran, to može potaknuti želučani refluks i žgaravicu. Da biste spriječili potencijalne negativne simptome, kombinirajte ga s blagim namirnicama poput jogurta ili riže kako bi ga želudac lakše podnio.

FOTO: Freepik