Kilograma koji vas muče riješit ćete se ako pravilno jedete ovu namirnicu

by | 5 veljače, 2020

Gotovo svake godine pojavi se nekoliko novih dijeta koje obećavaju nevjerojatne rezultate, ali se ispostavilo da nije svaka dijeta za svakoga. Ipak, jedan sastojak koji rijetki koriste u prehrani zapravo je dobar za skidanje kilograma i održavanje kilaže na duge staze, kako piše Men’s Health.

Radi se o zobenoj kaši, koja je dio mnogih dijeta. Ipak, iako je mnogi nutricionisti preporučuju jer je bogata vlaknima i ukusna, može li ona svima pomoći u mršavljenju?

Zbog čega je zobena kaša dobra za zdravlje

Jedna porcija zobene kaše sadrži 150 kalorija i pet grama vlakana (18 posto od količine koju tijekom dana trebate unijeti), dobru količinu cijelih zrna žitarica i neznatnu količinu proteina (oko šest grama). Osim toga, ona je dobar izvor drugih hranjivih tvari kao što su kalcij, fosfor, magnezij, željezo, selen, bakar i kalij.

Istraživanja su pokazala da se oni koji jedu zobenu kašu hrane zdravije od onih koji je ne jedu.

Moguća korist za skidanje kilograma

U zobenoj kaši nalazi se posebna vrsta vlakana koja se naziva beta-glukan, a koja, prema istraživanjima, regulira hormon gladi pa se nakon obroka osjećamo sitije.

Jedna studija, na primjer, pratila je kilažu debelih žena koje su držale niskokaloričnu dijetu, tijekom koje su dva puta dnevno jele zobenu kažu. Neke od njih nisu smršavjele ništa više nego one žene koje su također bile na niskokaloričnoj dijeti, ali bez zobene kaše. Ipak, nekima od onih koje su jele i zobenu kašu dodatna vlakna pomogla su smršaviti. Do sličnih zaključaka došla je još jedna studija koja je pratila kilažu debelih žena.

Ako je studija duže trajala, značajnija je bila razlika u kilogramima, a posebno je zanimljivo istraživanje koje je provedeno na oboljelima od šećerne bolesti. U ovom slučaju smršavili su i oni koji su jeli zobenu kašu i oni koji je nisu jeli, ali je na duge staze ovo imalo veliki značaj. Naime, oni koji su unosili zobenu kašu svakodnevno održali su liniju godinu dana nakon studije, dok su se ovi drugi brzo vratili na staru kilažu.

Zaključak

Zobena kaša može pomoći u mršavljenju, posebno ako se kombinira s prehranom u kojoj se kontrolira unos kalorija. Ono što je najvažnije je to da ćete redovitim unosom zobene kaše popraviti cjelokupan način prehrane jer ćete unositi raznolikije hranjive tvari, a ona je dobra i za snižavanje kolesterola i za očuvanje zdravlja srca.

IZVOR: INDEX.HR