Kako učvrstiti “core” i može li nam u tome pomoći pilates?

by | 13 prosinca, 2020
Pilates

Često čujemo izraz core i znamo da bi on trebao biti čvrst, no zašto je to zapravo tako i kako nam pilates može pomoći u tome? Na najčešća pitanja vezana uz core odgovorila nam je Ksenija Premuš, trenerica i voditeljica pilatesa u XXL Fitness centru Zagreb.

Moj trener stalno spominje core – što je to zapravo?
Core čini skupina mišića u području trupa, trbuha, leđa i zdjelice. Njihova najvažnija funkcija je stabilizacija, potpora cijelom našem tijelu, pa se zato i nazivaju core (jezgra, srž). Čine ga duboki mišići podupirači kralježnice, ali i mišići pozicionirani dalje od središta tijela. Bez njih ne bismo mogli obavljati svakodnevne aktivnosti, pa ni baviti se sportom. Jačanjem upravo tih mišića, uz precizne i kontrolirane pokrete, smanjujemo opterećenje kralježnice i vrata, reduciramo suvišne i štetne pokrete kralježnice i zglobova te uz pravilno disanje izgrađujemo zdravo, snažno i lijepo oblikovano tijelo. (Pročitajte: Što je trail trčanje, kako početi i kako znati je li ova aktivnost za vas?)

Moja kći ima četiri godine, a ja se još uvijek ne mogu riješiti trbuha. Što mi savjetujete?
Ako je zdravstveno stanje uredno, pilates je upravo idealan trening za svaku ženu, a posebno za žene nakon trudnoće i poroda. Vježbe su niskog do srednjeg intenziteta, a iako pilates po definiciji nije program mršavljenja, ubrzava se puls, i radi se na mišićnoj snazi. Upravo zahvaljujući fokusu na mišiće corea te na istovremenom jačanju i istezanju mišića, čime se utječe na tonus mišića, tijekom težih treninga (onih u kojima se rade zahtjevniji elementi s većim brojem ponavljanja), dolazi do oblikovanja tijela, pa tako i trbuha. U pilatesu je jako važno disanje, prilikom kojeg stišćemo ili opuštamo trbuh, a uz pravilno izvođenje vježbi, pokreta koji obuhvaćaju cijelu muskulaturu tijela, radimo i na oblikovanju trbuha. (Pročitajte: Ovo je najvažnija vježba za kralježnicu)

Zašto pilates?

Pilates treninzi mogu se podijeliti na osnovni, srednji i teži trening. Razlika je u zahtjevnosti elemenata, radu sa spravama (lopta, bučice, slideri i sl.), broju ponavljanja i tempu. U slučaju početnika pokret je spor i kontroliran, mora biti precizan da bi se razvila svijest o tijelu te je potrebno voditi računa o uvučenom trbuhu, nesavijanju vrata, stopalima, pravilnom disanju dijafragmom i sl.

RAZLOG #1
Oblikujemo tijelo, tj. radimo na tonusu mišića, jačamo ih i stežemo, pa dobivamo njihov vretenasti oblik. Jačamo mišiće ramenog pojasa, zatežemo mišiće kralježnice, nismo nagnuti, tijelo je izduženo te tako ispravljamo posturu tijela.

RAZLOG #2
Vježbajući core, smanjujemo suvišne i štetne pokrete kralježnice i zglobova, osnažujući te mišiće. Također štitimo kralježnicu, koja prilikom nekog dizanja, primjerice, ostaje nepomična jer dižemo snagom cijeloga gornjeg dijela tijela.

RAZLOG #3
Uz pravilno dozirane treninge, koji bi trebali biti nježni i snažni, radimo i na fleksibilnosti. Uz disanje i pokrete koji obuhvaćaju cijelu muskulaturu tijela, oslobađamo se stresa, razvijamo koncentraciju i svjesnost o svom tijelu, što dovodi i do povećanja osjećaja zadovoljstva svojim tijelom.

Razgovarala: Antonija Vrčić

Foto: macniak/Getty Images via Guliver