Kako slušalice mogu naštetiti vašem sluhu?

Slušalice uvelike mogu utjecati na zdravlje vašeg uha i sluha

by | 26 lipnja, 2021
slušalice, sluh, gubitak sluha

Sluh je osjetilo koje je svakom čovjeku izrazito važno. Gubitak sluha dovodi do nervoze, izbjegavanje socijalnih kontakata i uznemirenosti. Važno je postaviti granice odmalena jer upravo djeca i mlade osobe jako često koriste upravo slušalice, što može biti izrazito opasno za njihovu budućnost te dovesti do gubitka ili smanjenja sluha.

Prema nedavnoj analizi, djeca, tinejdžeri i mladi mogu biti izloženi riziku ako često slušaju glazbu u količinama koja prelazi 70 decibela, kako ističe Nacionalni zavod za zdravlje (NIH). Također, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je oko 50 % ljudi u dobi od 12 do 35 godina u opasnosti od gubitka sluha zbog dugotrajnog i pretjeranog izlaganja glasnoj glazbi.

Kako NE naštetiti sluhu ako koristite slušalice?

Izrazito je važno kako se postaviti prema svom sluhu. Načini na koji slušate glazbu itekako utječu na to. Da biste uši održali sigurnima i zdravima, nikako nemojte slušati preglasnu glazbu. Zvuk na ili ispod 70 decibela vjerojatno neće prouzročiti gubitak sluha, ali dugotrajno izlaganje zvukovima na ili iznad 85 decibela može prouzročiti probleme i gubitak sluha. Posebno je važno da pripazite na djecu i imate pod kontrolom koju razinu slušanja koriste. Gubitak sluha posebno je loš za djecu jer uvelike utječe na društveni razvoj i uspjeh te njihovu budućnost. Također, gubitak sluha kod starijih osoba često nije dio normalno zdravog starenja, nego je taj problem nastao upravo zbog buke.

Kad slušate glasnu glazbu, pokušajte uvijek imati na umu što to znači za vaše uši i sluh. Mladima se vjerojatno neće ti problemi javiti odmah, ali kada dođu u rane do srednje 40-e godine, njihov sluh slabi kao da imaju 70 ili 80 godina. Mary L. Carson, licencirana klinička audiologica rekla je da istraživanje pokazuje da upravo osobe koje imaju oštećenje sluha koje ne liječe imaju i veći rizik od demencije.
Dugotrajno preglasno slušanje može dovesti do glavobolja jer ste izloženi tlaku koji nije prirodan, ali i do vrtoglavice kad primjerice imate jako dugo slušalice na ušima. Mali test kojim možete isprobati je li to što slušate preglasno je ovaj: skinite slušalice i ako čujete zujanje ili zum u ušima, to je znak da svakako morate smanjiti glazbu. Osim slušalica, postoje i druge okolnosti i stvari koje mogu dovesti do oštećenja sluha pa ako možete izbjegavajte bučne prostore, koncerte, jake zvukove… (Pročitajte: Neprestano vam šumi u ušima? Saznajte zašto se to događa i kako si možete pomoći)

 

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar ističe ove savjete za očuvanje sluha:

– pripazite da se ne izlažete zvuku glasnijem od 85 db – ako ipak morate biti izloženi buci, svakih 15 minuta napravite “tihu” pauzu
– koristite zaštitna sredstva za uši – možete ih nabaviti u svakoj ljekarni
– ako slušate glazbu sa slušalicama, nemojte povećavati zvuk iznad 60 % maksimalne razine
– nemojte stajati blizu zvučnika ili pojačivača zvuka
– ako morate povisiti glas da bi vas drugi čuli – znajte da je vaše okruženje preglasno
– odmah rješavajte infekcije uha
– ako primijetite gubitak sluha koji vam stvara poteškoće u svakodnevnom životu ili osjetite bol u uhu – obratite se liječniku.

Upravo zato je najvažnije prevencija boljih navika u zdravlju sluha jer to je ujedno i ulaganje u dugoročno zdravlje.

FOTO: Tirachard Kumtanom/Pexels