Neprestano vam šumi u ušima? Saznajte zašto se to događa i kako si možete pomoći

by | 21 siječnja, 2021

Tinitus je simptom koji se najčešće opisuje kao zujanje u ušima, no može se odnositi i na zvonjavu, hukanje, zviždanje ili siktanje.

Izrazito je neugodna pojava koja utječe na smanjivanje kvalitete života jer izaziva umor, nesanicu, otežava koncentraciju i pamćenje te ponekad vodi i do ozbiljnijih problema poput depresije i anksioznosti. Isto tako, depresija i anksioznost mogu pogoršati stanje te pojačati intenzitet šumova. Nedavna istraživanja pokazala su da jedna od deset odraslih osoba ima tinitus, a kod svakog se šumovi mogu pojavljivati u drukčijem obliku.

Kod nekog je to visoki šum, a kod nekoga duboka zvonjava, hujanje, kvrckanje ili siktanje. Tinitus se može pojavljivati pa nestati ili nikada ne prestajati, a liječnici često ne mogu ni pronaći uzrok ovog simptoma. Njegovu pojavu može izazvati gotovo sve, od nakupljenog ušnog voska pa sve do preglasne glazbe, razne buke te gubitka sluha koji dolazi s godinama. Ako i sami imate ovaj neugodni simptom, u nastavu ćete pronaći savjete koji će vam pomoći u stišavanju buke i šumova koje čujete.

Zamaskirajte buku

Ako imate problem s koncentriranjem ili se zbog buke i šumova ne možete odmoriti, stvorite distrakciju tako što ćete upaliti TV te ga minimalno pojačati, uključiti sušilo ili nabaviti uređaj za proizvodnju “bijele buke”.

Smanjite stres

Osobe koje imaju tinitus često su prijavljivale pogoršanje situacije ne znajući objasniti zašto nekim danima čuju više šumova, a nekim danima manje. Stručnjaci su to povezali s razinom stresa te svojim pacijentima često preporučuju odmor te bavljenje stvarima koje ih umiruje i smanjuje razinu stresa.

Razmotrite biofeedback terapiju

Biofeedback terapija je proces učenja prepoznavanja vlastitih psihofizičkih funkcija. Pute ove terapije vježbate kontrolirati tijelo i um te reakcije tijela na stres. Biofeedback terapija često se prakticira kod ljudi koji zbog gubitka sluha imaju fantomske šumove.

Zaštitite uši

Kao što smo već napomenuli, tinitus može nastati te se pogoršavati od buke, glasne glazbe na koncertima i u klubovima i slično. Ono što možete učiniti je zaštititi se od buke kako biste umanjili šumove te izbjegli mogućnost pogoršavanja simptoma.

Razmotrite terapiju glazbom

Postoje aplikacije pomoću kojih možete umanjiti ovaj simptom, a putem kojih možete slušati šumove i glazbu na određenoj frekvenciji koja će umiriti buku. Neke od njih su White Noise, Tinnitus Therapy Lite te Whist.

Foto: Jessica Flavia/Unsplash