Ovaj TikTok video govori o tome kako se riješiti grinja u krevetu

by | 25 svibnja, 2022
žena slaže krevet

Vjerujemo da među vama ima barem 80 posto onih koji vole svako jutro pospremiti svoj krevet. Mnogima je to već svojevrsna navika i jednostavno ne mogu ni zamisliti da bude drugačije, dok drugima to ne predstavlja nikakav značajan problem ako krevet ostane ne pospremljen. Osim, budimo realni, vizualno itekako izgleda drukčije.

Posljednjih tjedana u popularnim TikTok videima sve se više govori o tome zašto NE pospremati krevet ujutro. A iza toga stoji pozadina priče koja doista tjera na razmišljanje.

Video @sherifelsahly pregledan je više od 2,8 milijuna puta i u njemu objašnjava zašto je ipak dobro ostaviti krevet nepospremljen ujutro. Kako on navodi u videu, u svakom krevetu živi grinje, a kada ujutro pospremite krevet čim ustanete, time zarobite milijune grinja i kao rezultat toga one nastavljaju rasti. Poznato je već, one vole topla i udobna mjesta, a upravo je krevet jedno od takvih.

Umjesto toga, predlaže da ostavite plahte kako bi se sva prašina i bakterije prozračili, kao i vlaga. Isto to je na TikTok-u sugerirala nutricionistkinja @OSILAC Health te dodala da grinje uzrokuje alergene, a kad ostavite svoj krevet upravo onakvim kakav je dok se probudite, to će dovesti do toga da grinje bude izloženo svježem zraku i sunčevoj svjetlosti te dovesti do dehidracije i izumiranja. Njima su se pridružili i brojni drugi stručnjaci koji se slažu s istim.

Pročitajte: Kako se riješiti grinja u svome domu?

@sherifelsahly

Your Parents Right Now 👁👄👁#sherifelsahly

♬ original sound – sherifelsahly

Grinje i kako ih se riješiti?

Kad govorimo o problemu poput grinja, važno je znati da ih je jako teško iskorijeniti. To su male životinje i štetnici koji se zavlače u domove, a najviše ih ima na mjestima poput kreveta, madraca, zavjesa, tepiha, jastuka, krevetnina… Za razmnožavanje im najviše odgovaraju vlažna mjesta pa nije čudno da ih se najviše skuplja na krevetu. Ipak, loše djeluje na sve ljude, a posebice na one s alergijama, djecu i starije pa je izrazito bitno da prevencijom spriječite njihovo širenje i razmnožavanje.

Ako primijetite da imate simptome poput suznih oči, kihanja, curenja nosa, kašlja, astmu možete posumnjati da u vašem domu ima grinja. Da biste ih se riješili obavezno perite svoju posteljinu na 60 stupnjeva, i to redovito, jer se u njoj nakupljaju čestice odumrle kože kojima se one hrane.

Pazite na vlažnost zraka koju imate u sobi pomoću odvlaživača zraka ili klima uređaja, a jastuk od perja zamijenite antibakterijskim koji nećete zadržavati vlagu. U svakom slučaju, prevencija i redovito čišćenje je nužno i ključno, a to je barem najmanje što možete napraviti kako biste spriječili moguće posljedice ovih malih nametnika!

Foto: Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images