Ako patite od alergija, razmislite o kupnji parnog čistača, a evo i zašto

by | 26 siječnja, 2022
čistač na paru i alergije

Proljeće je pred vratima, a s njime i nepodnošljivo kihanje, šmrcanje, kašljanje i ostali simptomi sezonskih alergija. No što kad alergije traju cijelu godinu? Glavni okidači simptoma alergije i astme vrebaju u vašem domu, a radi se o grinjama, peruti životinja i plijesni. Uklonite ih korištenjem čistača na paru i recite zbogom neugodnim simptomima – evo i kako.

Kako prepoznati simptome alergije

Neki od simptoma alergije na grinje, perut životinja i plijesan su:

  • kihanje
  • curenje iz nosa
  • crvene ili suzne oči
  • začepljen nos
  • svrbež u očima, nosu i grlu
  • kašalj
  • pritisak u licu.

Važno je razlikovati simptome alergije od simptomima prehlade. Simptomi alergije traju duže od dva tjedna, a također ne izazivaju osjećaj umora kao prehlada. Patite li od poteškoća s disanjem koje vam remete san, a prilikom izdisaja čujete “zviždanje”, to upućuje na astmu, još jednu ozbiljnu posljedicu života u kući ili stanu punim alergena.

Uobičajena sredstva za čišćenje dio su problema

Osobe koje pate od alergija imaju osjetljiv respiratorni sustav, a njihov imunitet oslabljen je stalnom borbom protiv alergena. Zato nemojte uklanjati alergene iz svoga doma snažnim sredstvima za čišćenje. Isparavanja koja nastaju čišćenjem zajedno se sa sitnim česticama kemikalija prenose zrakom i pogoršavaju simptome alergije kad ih udahnete.

Ne morate patiti od alergija da biste osjetili štetne posljedice kućnih kemikalija. Kemikalije poput klora, natrijevog hidroksida, formaldehida i amonijaka iz popularnih sredstava za čišćenje pećnice, podova i kupaonice štete čak i zdravim ljudima te su povezane s razvojem zdravstvenih poteškoća poput respiratornih problema, glavobolje i osipa. 

Umjesto kemikalijama, čistite – parom!

Umjesto štetnim kemikalijama, alergene iz svojeg doma uklonite običnom vodom iz slavine i čistačem na paru. Parni čistač kombinacijom suhe pare zagrijane do 192 °C i velikog pritiska potiskuje prljavštinu, patogene i alergene s površina koju na kraju samo trebate prebrisati suhom krpom. Suha para kao prirodni dezinficijens dezinficira površine i uklanja alergene učinkovitije nego tradicionalne metode čišćenja kemikalijama, a pritom ne izaziva simptome alergija.

Najbolji su parni čistači s prilagodljivom jačinom pare te lepezom nastavaka jer takve uređaje možete koristiti na više površina i različitih mrlja. Kad odlučujete koji parni čistač kupiti, imajte to na umu kako biste izabrali što svestraniji uređaj.

Kako parnim čistačem učinkovito ukloniti najčešće alergene

alergeni u domu

Najčešći alergeni u našim domovima kojih se možete osloboditi redovitim korištenjem čistača na paru su:

  • grinje
  • perut kućnih ljubimaca
  • plijesan.

Grinje

Grinje su mikroskopski organizmi koji žive u madracima, tepisima, posteljini, tapeciranom namještaju i ostalim površinama prekrivenim tkaninom. Tamo se hrane ostacima kože ljudi i životinja te pritom proizvode otpad. Kada dotaknete površinu na kojoj grinje obitavaju, one i njihov otpad podignu se u zrak, vi ih udahnete te vaše tijelo obuzmu simptomi alergije. To se događa kad spavate, hodate po tepihu, dodirujete zavjese…

Kako spriječiti simptome alergije na grinje? Nakon što površinu temeljito usišete usisavačem s HEPA filterom, po njoj polako prijeđite čistačem na paru s odgovarajućim nastavkom. Budući da se radi o pari visoke temperature, blago vlažna površina nakon čišćenja brzo će se osušiti. Ponavljajte ovaj postupak barem jednom mjesečno i uklonit ćete kolonije grinja i njihovih jajašaca te spriječiti njihov povratak u vaš dom.

Perut kućnih ljubimaca

Osim grinja, čistači na paru učinkovito uklanjaju alergene mačaka, pasa, glodavaca i drugih kućnih ljubimaca. Radi se o česticama kože, urina i sline koje se talože na svim površinama u vašem domu, a čak ih i udišete.

Prilikom uklanjanja alergena životinja, površinom prvo prođite usisavačem s HEPA filterom, a potom očistite parnim čistačem s odgovarajućim nastavkom. “Točku na i” stavit će pročišćivač zraka koji uklanja alergene iz zraka dok čistite, ali i dok svakodnevno obitavate u svojem domu s omiljenim čupavim prijateljima. 

Plijesan

Plijesan se razvija na vlažnim mjestima poput kupaonice, a dodirivanje ili udisanje spora plijesni izaziva simptome slične kao i drugi alergeni. Čistač na paru je učinkovit protiv plijesni jer vruća para prodire u pore površine na kojoj se plijesan nalazi, odvaja spore plijesni s površine i dezinficira. Površinu tretirajte vrućom parom oko 12 sekundi, a potom je obrišite suhom krpom i imat ćete čisti dom bez opasne plijesni.

Zaključak 

Čistačem na paru uklonit ćete alergene s većine površina u svojem domu. Nježna je alternativa agresivnim sredstvima za čišćenje, uklonit će alergene i prljavštinu brzo i učinkovito, a vi ćete disati punim plućima.

Foto: Pexels