7 jednostavnih načina kako se opustiti i podići raspoloženje u trenu

Nije u pitanju meditacija

by | 22 veljače, 2024
sreća

Meditacija je divna praksa koja donosi mir i sreću, ali nije za svakoga. Ako se osjećate nemirno u pozi lotusa i vaše misli previše “bježe”, iskušajte neke druge prakse opuštanja.

Ako ovo čitate, možda se ne osjećate najbolje. Bilo da je u pitanju stres na poslu, hrpa obiteljskih obveza ili hormonalne promjene, lako je postati razdražljiv, tužan, negativan ili ljutit. Ove vam emocije zamagljuju um, ne dopuštaju da se fokusirate i “okrenete” svoj dan nabolje pa ih je najbolje što prije otpustiti.

Srećom, postoje dokazani trikovi koji vam mogu pomoći vrlo brzo ukloniti namrgođeni izraz lica. Opustite se i razveselite uz pomoć od jedne od ovih metoda – jednostavne su, a većina ne zahtijeva trošenje gotovo nikakvog novca.

7 praksi za opuštanje i radost

Uključivanje ovih praksi u vašu dnevnu rutinu može značajno poboljšati vaše mentalno blagostanje. One dokazuju i da postoje brojni načini za postizanje mira i sreće osim meditacije. Zapamtite, cilj je pronaći aktivnosti u kojima uživate i koje vas dovode u stanje opuštenosti i zadovoljstva. Ovo je nekoliko naših prijedloga:

1# Pustite glazbu

Glazba budi emocije i može se koristiti za opuštanje, sreću pa čak i pobuđivanje nostalgičnih osjećaja. Napravite popis omiljenih pjesama, onih koje vam podižu raspoloženje ili vam pomažu da se opustite – i uvijek ih imajte pri ruci.

2# Bavite se hobijem

Hobiji pružaju osjećaj sreće, podižu samopouzdanje i nude bijeg od stresa. Kad uronite u ono što volite raditi, bilo da je u pitanju vrtlarenje, kuhanje ili ples, cijeli svijet nestaje, a vi ulazite u ono blaženo stanje svijesti poznato kao flow.

Pročitajte: 5 dama pokazalo nam je svoj omiljeni kutak za opuštanje u domu

prakse opuštanja

3# Pišite dnevnik

Zapisivanje misli i osjećaja može biti terapeutsko jer vam pomaže otkriti i lakše procesuirati svoje emocije. To vodi ka bistrijem i opuštenijem umu.

4# Otiđite u knjižnicu

Čitanje, osobito beletristike, odličan je oblik bijega od stvarnosti. Omogućuje vam da se odmorite od stvarnosti i uronite u drugi svijet. Odaberite žanrove knjige koji vas zanimaju i koji vam mogu zadržati pozornost.

5# Vježbajte zahvalnost

Nabrajanje stvari na kojima ste zhavalni prebacuje vaš fokus s onog negativnog (ili onoga što nemate) na pozitivno (ili ono lijepo što imate). Vodite dnevnik zahvalnosti ili stvorite naviku da svaki dan razmišljate o deset stvari na kojima ste zahvalni. Ova navika povećava sreću i pozitivan pogled na svijet.

6# Prošećite prirodom

Čak i kratka šetnja kroz najbliži park ili bilo koju drugu zelenu površinu može uvelike utjecati na vaše loše raspoloženje. Šetnja prirodom potiče otpuštanje “hormona sreće”, kemijskih glasnika koji pomažu u regulaciji vašeg raspoloženja i snižavanju hormona stresa.

7# Pogledajte video s kućnim ljubimcem

Nemate li vlastitog kućnog ljubimca s koijm se možete poigrati, pronađite šaljivi video koji uključuje vašu omiljenu životinju. Jedno je istraživanje pokazalo da su se ispitanici (koji su prijavili  negativne osjećaje tjeskobe, ljutnje i tuge) osjećaju energičnije i pozitivnije nakon što su pogledali videozapis s mačkama.

Foto: Ridofranz, iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Pročitajte: Pet wellbeing taktika za koje vam treba samo 15 minuta dnevno