Kako pronaći pravog?

by | 15 veljače, 2011

Već dugo tragate za savršenim partnerom, ali vam ne polazi za rukom da ga nađete? Za početak, promijenite kontracepcijsku pilulu…

Svi čeznemo i tragamo za srodnom dušom, zar ne? Ipak, neki je uspiju pronaći, a neki ne. No, osim osnovne kompatibilnosti s partnerom, koju svjesno tražimo, postoje i neki “neuhvatljivi” faktori, koji se uglavnom odnose na nekoliko znanstvenih disciplina – genetiku, biokemiju, evoluciju, psihologiju. A kada glava i srce ne mogu pomoći u pronalaženju emotivnog partnera, tu su stručnjaci da ukažu na neke od važnih znanstvenih parametara kvalitetne veze.

Čudesni MHC
Za početak, stručnjaci tvrde da kemija između muškarca i žene apsolutno postoji. U jednom znanstvenom istraživanju otkriveno je da žena bira partnera na osnovu mirisa – ona udiše set gena, pod nazivom MHC, koji su njoj komplementarni i koji njenom potomstvu pružaju najbolje šanse za preživljavanje. Istovremeno, to znači da žena koja koristi hormonsku kontracepciju (kao što je pilula), ne može registrirati odgovarajući MHC, jer su njeni biološki instinkti prigušeni. Dakle, ako ste u fazi u kojoj želite izabrati trajnog partnera, koristite alternativni oblik kontracepcije bar pola godine. U slučaju pogrešnog MHC izbora, ne povećavaju se samo šanse da budete nesretni u braku već i da budete nevjerni.

Demografski parametri
Izgleda da biokemija značajno utječe na nas! Na primjer, primijećeno je da se žene instinktivno provokativnije odjevaju tokom ovulacije. A stanje zaljubljenosti, koje je slično pijanstvu ili omamljenosti drogama (zbog djelovanja dopamina), može otupiti instinkte i prouzrokovati donošenje pogrešnih odluka. Znanstvnici kažu da u prvom naletu ljubavi svatko od nas u osnovi doživljava veliku mentalnu krizu. I na koji način se onda postiže kvalitetna seksualna veza na duge staze? Sljedeći rezultati istraživanja bi vam mogli pomoći u toj potrazi: otkriveno je da siromašni i bogati češće upražnjavaju seks od pripadnika srednje klase; agnostici češće vode ljubav od kršćana; politički osviješteni su mnogo aktivniji u krevetu od apolitičnih ljudi, kao i pušači i ljudi koji konzumiraju alkohol u odnosu na ljude bez ovih poroka.

“Kemijska“ oluja
Prema mišljenju znasntvenika, prilikom izbora trajnog partnera, žena se treba kloniti muškarca s kojim se nikada nije posvađala! U jednom istraživanju, u kojoj su praćeni tek vjenčani parovi u periodu od tri godine, uočeno je da su oni koji su se često svađali na početku veze bili mnogo sretniji nakon tri godine zajedničkog života, dok su oni koji su izbjegavali konflikte – pred razvodom. Nadalje, psiholozi tvrde da je loša vijest za vezu ako muškarac prevrće očima zbog onoga što je žena rekla ili napravila, čak i ako to čini uz osmijeh. U pitanju je spontani fizički izraz stvarnog mišljenja koji predstavlja pouzdan znak budućeg razvoda. Nakon svega ovoga, ne možemo se ne zapitati zbog čega padamo na loše, neiskrene, nevjerne, nepouzdane muškarce? MRI studije pokazuju da je kemijska oluja u organizmu, koja se odigrava tokom faze zaljubljenosti, frapantno slična ovisnosti o drogama, kao i opsesivno-kompulzivnom poremećaju. U tom kontekstu, i osim činjenice da je biologija pokretačka snaga ljudskog roda, životna iskustva su ipak važnija, jer nas formiraju u određen tip ličnosti.

Brak određuju očekivanja
Toleriranje neadekvatnog partnera dugo vremena vjerojatno više govori o odnosima u vašoj obitelji ili prethodnim vezama, nego o vašoj biologiji. Niski standardi, ponekad i odsustvo standarda, svakako su loši za žene. Druga krajnost mogu biti previše visoki kriteriji. Da li to obavezno mora biti negativno? Znanstvenici tvrde da su visoki standardi odlična stvar! Rezultati najnovijih istraživanja obaraju teoriju koju većina majki prenosi kćerkama – ako mnogo očekuješ, brak je osuđen na propast. Zapravo, brak određuju očekivanja. Dakle, ako su vaša očekivanja mala, vaš brak će biti bez dobre komunikacije, romantike ili strasti. Ako su visoka, postoji odlična šansa da ćete ih vi i vaš partner ispuniti i uz (ipak) malo sreće živjeti sretno kao u bajci.