Kako kušati 20 tona hrane i ostati zdrav?

by | 18 siječnja, 2016

Znanstvenici su izračunali: tijekom 70 godina unesemo u sebe oko dvadeset tona čvrste hrane! I sve bi uglavnom prošlo u redu, smatra nutricionist Guillermo Sorsa, kad bismo samo malo više vodili računa o tome kako tih 20 tona zdravo probaviti i na vrijeme izbaciti iz tijela. A upravo tu počinju problemi…

Britanski farmakolog Denial Lepton tvrdi kako danas u svijetu postoji blizu 10.000 lijekova koji nam na ovaj ili onaj način pomažu u poticanju probave i stimuliranju redovite stolice. I nevjerojatno je zapravo da uz takav arsenal farmakoloških pomagala još uvijek postoje ljudi s problemima probave i opstipacije. Jogiji su, međutim, odgovor definirali još davno prije Hipokrata i suvremene medicine.

„Čovjekov je probavni sustav savršen i koliko god je katkada opravdano lijek dati čovjeku čija je probava bolesna, toliko je pogubno kod zdravih ljudi poticati probavne procese raznim preparatima, jer to redovito dovodi do pasiviziranja inače savršenih probavnih mehanizama“, stav je drevne Biharske škole joge. Uglavnom je malo poznato da zdrava probava u velikoj mjeri, zbog živaca autonomnog živčanog sustava što se granaju iz leđne moždine, ovisi o zdravlju kralješnice, pa sve vježbe za jačanje muskulature kralješnice (kao i naša današnja) pospješuju probavu i stolicu. Zaboravlja se također da je (ne)savršenstvo probave često izravan odraz stresnog načina života, no to je već druga priča.

Dario Mišković
Medical Yoga Centar