Kako prevladati “impostor” sindrom (sindrom uljeza)

by | 11 srpnja, 2022
kako se riješiti impostor sindroma

Impostor sindrom se, po Merriam-Webster rječniku, definira kao “psihološko stanje, koje je okarakterizirano perzistirajućom sumnjom u svoje mogućnosti, ili postignuća, popraćeno strahom od bivanja raskrinkanim kao prevarant (impostor), unatoč dokazima o osobinom kontinuiranom uspjehu”. Prema Cambridge rječniku, ovo je “osjećaj da vaša postignuća nisu stvarna i da ne zaslužujete pohvale i uspjeh”.

Iz samih definicija impostor sindroma, vidljivo je da je uzrok ovog psihološkog stanja sumnja u sebe i osjećaj nedovoljne vlastite vrijednosti. Mnoge žene, u mojoj life coaching praksi, koje su imale nedovoljan osjećaj vlastite vrijednosti, patile su od impostor sindroma. Među njima su bile jako uspješne žene, na visokim pozicijama u firmama, dobro plaćenim “poslom iz snova”, diplomama s prestižnih sveučilišta (Oxford i slično), te nizom različitih “prestižnih” i skupih certifikacija.

Bez obzira na to koliko su ove žene bile obrazovane, koliko su pohvala, nagrada, priznanja dobile, diploma i certifikata stekle i uspjeha postigle, one su se osjećale kao “prevaranti” i da ne zaslužuju “uspjeh i pohvale”. Njihov je akademski uspjeh (po njihovom mišljenju) bio samo “sretna okolnost”, sav uspjeh je bio “nezaslužen” i “puka sreća”, a one “nedovoljno stručne” (i pored svih certifikacija i “prestižnih” diploma, koje su jednu za drugom, godinama stjecale).

Kako impostor sindrom negativno djeluje na nas?

* Mentalna i emotivna agonija (kontinuirano se osjećamo kao “neznalica”, “prevarant”, da nismo dovoljno dobri, da ne zaslužujemo svoje uspjehe i priznanja, osjećamo strah od “razotkrivanja”…);
* Ne naplaćujemo dovoljno za naše usluge ili radimo prekovremeno, kako bismo kompenzirali osjećaj da ne vrijedimo dovoljno i da ne znamo dovoljno;
* Samosabotaža (podsvjesno sabotiramo sebe u budućim uspjesima, jer smatramo da nismo zavrijedili ni uspjeh koji smo do sada postigli);
* Obezvrijeđujemo svoje uspjehe (jer smatramo da mi sva priznanja, uspjehe, i nagrade ne zaslužujemo, te da je sve što smo postigli bila samo “puka sreća”)

Pročitajte: Kako se osloboditi limitirajućih uvjerenja koja nas sputavaju?

sindrom uljeza

Kako se možemo osloboditi impostor sindroma?

Kako bismo se oslobodili impostor sindroma, trebamo raditi na jačanju osjećaja vlastite vrijednosti, kako bismo se osjećali dovoljno vrijednima uspjeha i dovoljno dobri u onome čime se bavimo. Ako nas koče podsvjesna limitirajuća uvjerenja da nismo dovoljno dobri i da ne vrijedimo dovoljno, u mijenjanju tih uvjerenja može nam pomoći rad s life coachem ili terapeutom.

Kako bismo ojačali uvjerenje da smo zavrijedili uspjehe koje smo postigli, može nam pomoći da napišemo listu naših postignuća, a zatim da za svaki uspjeh koji smo postigli evaluiramo koliko smo uložili truda, vremena i novaca kako bismo to postigli, kao i vođenje dnevnika naših postignuća.

Imajte na umu da, ako vas je neko unajmio, ili vas plaća za vaš savjet, proizvod, rukotvorine, umjetnine, dizajn, usluge i/li rad, oni vjeruju u vas i oni smatraju da vi toliko vrijedite. Razmislite na trenutak biste li vi nekoga unajmili, ili nekome platili za usluge, ako ne biste smatrali da to nije vrijedno novaca koje ćete investirati? Vjerojatno ne biste.

Važno je da sebe konstantno podsjećate na to koliko ste truda, vremena, novaca, energije i posvećenosti uložili u diplome i certifikacije koje ste stekli, te u stjecanje vašeg radnog iskustva i izgradnju vještina. Klijent ili poslodavac vam ne plaća “po satu rada” (iako je to u nekim ugovorima tako definirano), već vam plaća za sve one sate, dane, mjesece i godine koje ste proveli učeći, prakticirajući, trenirajući i usavršavajući i vježbajući to što radite te za sve dosadašnje iskustvo koje ste stekli. Da ne govorimo o novcu koji ste uložili u svoje diplome i znanje, pokretanje svog biznisa te potrebne dozvole, akreditacije i sl.

Stoga vrednujte sebe, svoje znanje, svoje vještine te sve neprospavane noći i radne dane provedene ispred knjiga, radnog stola, ili svog laptopa, kao i sav trud i novce koje ste uložili u svoje obrazovanje i stjecanje svih svojih certifikacija.

Također je od velike pomoći u procesu oslobađanja od impostor sindroma imati mentora ili coacha koji će nas bodriti, pomoći nam da uvidimo naše kvalitete, prevladamo sumnju u sebe i ojačamo vjeru u sebe te se oslobodimo limitirajućih uvjerenja da ne vrijedimo dovoljno, ne znamo dovoljno i nismo dovoljno dobri.

Vi imate jedinstvene talente i kvalitete kojima možete pozitivno doprinijeti vašim klijentima ili organizaciji za koju radite, zajednici, pa i svijetu. Nemojte dozvoliti da vas na putu otključavanja vašeg punog potencijala i stvaranja pozitivne razlike u svijetu koče sumnja u sebe i limitirajuća uvjerenja.

Pročitajte: Kako prevladati pretjeranu samokritičnost?

 

Tekst: Danijela Jokic Vaislay, Life Coach
www.danijelajokicvaislay.com

 

Foto: undrey, shurkin_son/iStock/Getty Images Plus