Vijesti iz Ukrajine koje daju tračak nade u ovim teškim trenucima

by | 28 veljače, 2022

Iako je teško za povjerovati da se u 21. stoljeću oko nas događaju neke nevjerojatne stvari, od potresa, pandemije koja nas prati već dvije godine, ekološke katastrofe, svemu tome dodala se “točka na i” s ratom koji se trenutačno događa u Europi. Situacija u Ukrajini nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, čak štoviše, mnogima je to izazvalo dodatnu traumu, nesigurnost, strah, anksioznost, ali i gubitak vjere i neizvjesnost u tome što nas čeka.

Ne gubeći fokus na tragediji koja se trenutačno odvija, ističemo neke dobre vijesti za Ukrajinu i načine podrške ljudima pogođenim ovim strašnim povijesnim činom. Iako te vijesti ne smanjuju strah i patnju, u aktualnoj situaciji važno je vidjeti koliko su se ljudi, Europa i svijet ujedinili u ovoj globalnoj strahoti koja je pogodila baš sve. Na Instragram stranici  @the_happy_broadcast možete čitati i pratiti provjerene vijesti koje neće izazvati tjeskobu, i to iz cijelog svijeta, a koje su dobre za vaše mentalno zdravlje.

Neke od takvih vijesti koje daju tračak nade za ratom pogođenu Ukrajinu i u ovim teškim trenucima izdvojili su u svojoj objavi, a mi ih prenosimo:

Tisuće ljudi diljem svijeta sudjelovalo je u antiratnim prosvjedima, a stotine ruskih dužnosnika, novinara i znanstvenika također su potpisali otvorena pisma osuđujući Putinovu invaziju na Ukrajinu. Također, istraživanja pokazuju da su nevladine organizacije i volonterske grupe u Ukrajini od početka invazije prikupile 4,1 milijun dolara u kriptovaluti, uključujući jednu donaciju od tri milijuna dolara.

Češka, Slovačka, Rumunjska, Poljska i Mađarska prihvaćaju ljude sa svojim kućnim ljubimcima pa je tako do sada sigurnost pronašlo sigurnost pronašlo 120 000 ljudi, a to se i dalje nastavlja.

Jedna od vijesti koje pokazuju mali tračak nade za sve je i to kako je Kazahstan odbio Putinov zahtjev da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu, a budući da je Kazahstan jedan od njegovih najbližih saveznika, to je itekako velika stvar.

Pročitajte: Kako si pomoći ako trenutačno osjećate strah i beznađe?

Što možete napraviti za pomoć Ukrajini?

  • Pratite i podržavajte pouzdane izvore (Kyiv Independent i New Voice of Ukraine).
  • Pridružite se mirnim prosvjedima kako bi se potaknule akcije i donacije vlada.
  • Ima nekoliko dobrotvornih organizacija koje rade na ublažavanju razaranja koje ruska vojska nameće svakodnevnom životu Ukrajinaca, a neke od njih su United Help Ukraine, Care International i Lifeline Ukraine.

Pročitajte: Knjige koje vam mogu biti od pomoći u teškim trenucima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vasyl Matsyuk (@vvmatsyuk)

Foto: Katie Godowski/Pexels; Instagram