Ljubav je uistinu izvanredan osjećaj: Na ova 4 načina može znatno poboljšati zdravlje

by | 5 listopada, 2020

Ljubav postoji u mnogim oblicima: ljubav između prijatelja, supružnika, partnera, rodbine… Čak i ona između kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika može biti transformirajuće i nevjerojatno ispunjavajuće iskustvo.

Ipak, jeste li znali da ljubav zapravo može poboljšati vaše zdravlje, i fizički i emocionalno? Istina je, istraživanja pokazuju da vas ljubav u svom njezinom sjaju može dovesti na put zdravlja i sreće.

Od načina na koji dajete i primate ljubav do načina na koji iskazujete naklonost, ova izvanredna emocija može obogatiti vaš život i koristiti vašoj dobrobiti, pored toga što se učiniti da se osjećate lijepo i pomalo ošamućeno.

Na ova četiri načina ljubav može znatno poboljšati vaše zdravlje:

1. Ljubav smanjuje stres
Svi znamo kako zagrljaj voljene osobe na kraju stresnog dana može smjesta učiniti da se osjećamo bolje, a sada nam istraživanje govori zašto. Stres može negativno utjecati na vaše hormone, brzinu otkucaja srca i krvni tlak, ali u jednoj studiji na 59 žena u premenopauzi, česti zagrljaji povezani su s uravnoteženim krvnim tlakom i višom razinom oksitocina. Hormon “maženja” povezan je s grljenjem i povezivanjem.

U drugoj studiji bračnih parova, držanje za ruke sa supružnikom značajno je smanjilo stres u usporedbi s držanjem za ruke s neznancem ili uopće ni s kim. I supružnici u najsretnijim brakovima, koji su imali najviše ljubavi, posvjedočili su o najvećem oslobađanju od stresa upravo zbog držanja za ruke.

Ako pravu vezu koja se temelji na razumjevanju, ljubavi i povjerenju ne uspjevate pronaći uživo, a kao što vidite, jako je trebate, pravog partnera možete pronaći na različitim web stranicama za upoznavanje.

I nije samo neverbalno dodirivanje ono što može otjerati stres – verbalni izrazi naklonosti (kao kad kažemo “volim te”) i podržavajuća naklonost (poput međusobnog slušanja) također su povezani s nižim razinama hormona stresa, kortizola.

2. Ljubav jača imunitet
Ljubav i naklonost mogu povećati razinu imunoglobulina A (IgA), protutijela koja se nalaze u sluznicama – poput membrane koja oblaže gastrointestinalni trakt – i koja se bori protiv antigena u tijelu. U jednom ispitivanju, odrasli koji su imali seks jedan do dva puta tjedno imali su znatno više razine sekrecije IgA od onih koji su prijavili manje intimnosti.

Srećom, seksualna aktivnost nije jedini način da povećate razinu IgA koji potiče imunološki sustav – jednostavno provođenje vremena s kućnim ljubimcem također može učiniti čuda za vaš imunološki sustav. U stvari, eksperti su otkrili da je 19 studenata koji su proveli samo 18 minuta mazeći psa pokazalo značajno povećanje razine IgA u usporedbi s 36 drugih studenata koji su mazili plišanog psa ili su sjedili sami na kauču.

Ljubljenje također koristi vašem imunološkom sustavu, a sve ima veze s vašim mikrobiomom. Znanstvenici su proučavali 21 par kako bi utvrdili kako intimno ljubljenje utječe na njihovu oralnu mikrobiotu. Ispada da je svaki poljubac od 10 sekundi odgovarao prijenosu 80 milijuna bakterija između partnera – bakterija koje mogu pomoći u jačanju imunološke funkcije. Parovi koji su se intimno ljubili devet ili više puta dnevno imali su slične oralne mikrobiome, omogućujući im da se bore protiv sličnih štetnih mikroba s kojima se mogu susresti ili međusobno prenijeti.

3. Ljubav ublažava bol
Osjećaji ljubavi mogu utjecati na vaš mozak na takav način da osjetite smanjenu osjetljivost na bol, slično poput opioidnih analgetika koji pokreću nagradne centre vašeg mozga. U jednom istraživanju na 15 studenata u prvih devet mjeseci romantične veze, gledanje fotografije njihove djevojke ili dečka značajno je smanjilo bol koju su prijavili sami u usporedbi s gledanjem fotografije poznanika.

U drugom sličnom istraživanju, 25 žena u dugotrajnim vezama doživjelo je više smanjenja boli držeći partnera za ruku i gledajući fotografiju svog partnera nego držeći ruku neznanca, držeći predmet ili gledajući fotografije predmeta.

4. Ljubav vam produžava život
Studije pokazuju da životna društvena mreža puna prijatelja koji suosjećaju s vama neće samo pridonijeti vašoj kvaliteti života – može vam i pomoći da živite duže. U analizi više od 148 studija s više od 300.000 sudionika, oni s najjačim društvenim vezama imali su 50 posto veću stopu dugovječnosti u odnosu na one koji nisu imali jake društvene mreže.

Ako vaša životna društvena mreža nije razvijena, ne brinite se – i samo meditiranje o ljubavi može usporiti proces starenja. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su prakticirali Loving-Kindness Meditation – meditaciju koja se usredotočuje na dobrotu i toplinu prema drugima – imali dulje telomere, segmente DNK koji kontroliraju starenje. Telomeri koji su kraći od prosjeka povezani su s ubrzanim starenjem i kraćim životnim vijekom. Dakle, što su duži, to bolje.

Volite svoja crijeva, volite svoj život
Možda je iznenađujuće, ali i vaša crijeva imaju koristi od osjećaja ljubavi. To je zato što svi prekrasni efekti ljubavi pomažu njegovanju i održavanju vašeg crijevnog mikrobioma koji poboljšava život – ekosustava bilijuna bakterija nastanjenih u vašem probavnom traktu. Sposobnost ljubavi u smanjenju stresa, što može uzeti danak na korisne bakterije vašeg tijela, pomaže zadržati “dobre momke” u većini.

A što je s jačanjem vašeg imunološkog sustava kad iskusite ljubav i naklonost? Budući da 80 posto vašeg imunološkog sustava (i velike većine mikroba u vašem tijelu) boravi u vašim crijevima, sve što podržava vašu imunološku funkciju pomoći će vašoj prijateljskoj flori u borbi protiv štetnih bakterija zbog kojih se možete osjećati slabo.

No, to je dvosmjerna ulica. Budući da je vaš moćni mikrobiom odgovoran za podržavanje toliko važnih funkcija u vašem tijelu – poput održavanja pozitivnog raspoloženja, podrške pamćenju, pomoći u apsorpciji hranjivih tvari i održavanja “pjevušenja” vašeg metabolizma – teško je (usudimo se reći nemoguće) u potpunosti iskusiti blagodati ljubavi ako vam crijeva ne rade.

Ako postoji nešto čega svijet uvijek treba više, to je ljubav. Ne samo da ljubav može promijeniti vaš život na bolje svaki put kad imate dovoljno sreće dati je ili primiti, već istraživanja pokazuju da to može učiniti vas i vaše najmilije zdravijima.

Dakle, dok večeras ušuškavate dijete u krevet, dočekajte partnera doma poljupcem dobrodošlice ili meditirajte o ljubavi. Imajte na umu da svaka trunka ljubavi koju dijelite ima moć poboljšati nečije dugoročno zdravlje – to je dar vrijedan davanja!

Foto: PR, Unsplash