Kako koristiti retinol, a da se vaš ten ne pretvori u “pustinju”

by | 9 veljače, 2024
izbjegnite nuspojave retinola

Retinol je fenomenalna pomlađujuća molekula. Ali da biste izbjegli njegove neželjene nuspojave, potrebno ga je mudro korisititi.

Bore i linije? Retinol je rješenje. Akne? Retinol. Hiperpigmentacijske mrlje? Opet može pomoći retinol. Nije ni čudo da se svi okreću proizvodima s retinolom kako bi svojoj koži vratili mladolik i zdrav izgled.

I to bi bilo fantastično, da ovaj ultimativni pomlađujući sastojak ne dolazi s jednom velikom manom. Učestalim korištenjem, retinol može pretvoriti vašu kožu u “pustinju”. Drugim riječima, ova molekula isušuje ten toliko da se vaša koža može početi perutati, a može uzrokovati i iritacije.

Rješenje ne leži (uvijek) u odbacivanju retinola. Da biste izbjegli neugodne nuspojave, koje mogu biti posebno frustrirajuće tijekom zimskih mjeseci ili za svakoga tko već ima suhu kožu, postoji nekoliko načina kako koristiti proizvod s retinolom.

Pročitajte: 3 iznenađujuća načina kako (osim na licu) možete koristiti svoj preparat s retinolom

izbjegnite nuspojave retinola

Kako koristiti retinol za preveniranje neželjenih nuspojava

1# Pojednostavite svoju beauty rutinu

Ako koristite proizvod s retinolom, eliminirajte korištenje bilo kakvih drugih proizvoda koji sadrže grube i jake sastojke koji mogu isušiti ili nadražiti vašu kožu. Primjerice, izbjegavajte alkohol, benzoil-peroksid, kemijske pilinge i vitamin C zato da biste izbjegli narušavanje barijere kože i potencijalnu iritaciju kože.

2# Odaberite proizvod niske koncentracije

Još jedan način za sprječavanje neželjene reakcije je taj da nabavite proizvod s niskom koncentracijom retinola. Za početak, nabavite formulu koja sadrži najviše 0,5 posto retinola, a koja je dovoljno blaga za većinu tipova kože. Kad se vaša koža navikne na ovaj proizvod (bez neželjene reakcije), možete postupno povećavati koncentraciju formule sve do jedan posto.

3# Serum s retinolom zamijenite za kremu s retinolom

Ako ste početnik u korištenju retinola ili je vaša koža već suha ili osjetljiva, nabavite kremu jer je ovaj proizvod uglavnom, za razliku od seruma, obogaćen njegujućim sastojcima kao što su ceramidi, peptidi ili hijaluronska kiselina, a koji će pomoći održati vaše lice hidriranim.

4# Isprobajte sendvič-metodu

Ako već imate proizvod s visokom koncentracijom retinola, a željeli biste prevenirati suhoću i iritaciju kože, isprobajte takozvanu sendvič-metodu. To znači da prije nanošenja proizvoda s retinolom na lice nanesete tanki sloj hidratantne kreme. Pričekajte najmanje pet minuta da se upije, nanesite retinol, pa pričekajte još 10-15 minuta prije nego što njegu lica zaključite još jednim slojem hidratantne kreme.

5# Iskušajte pravilo 1-2-3

Tražite jednostavnije rješenje? Postupno navikavajte svoj ten na retinol koristeći metodu 1-2-3. Kako ona izgleda? U prvom tjednu koristite retinol tek jedan dan, u sljedeća dva tjedna povećajte korištenje na dva dana u tjednu, a u iduća tri tjedna koristite ga tri dana u tjednu.

6# Koristite retinol ciljano

Svoju kremu ili serum s retinolom ne trebate namazati na cijelo lice. Preskočite one dijelove koji su posebno skloni isušivanju – možda je to područje oko očiju, kutovi usana ili dijelovi obraza.

Pročitajte:Revolucija u njezi kože: 5 losiona za tijelo s retinolom koje ćete željeti isprobati

Foto: Oksana Restenko, JLco – Ana Suanes, iStock/Getty Images Plus via Getty Images