Kad beba prijeđe s majčinog mlijeka na kravlje

by | 30 rujna, 2013

Nakon rođenja djeteta, javlja se nekoliko promjena u njihovom životu. Prva promjena je prijelaz s majčinog mlijeka na kravlje mlijeko. Ovo nije sretan doživljaj za dijete, ali niti za majku, jer će se svaki roditelj morati nositi s ovom teškom fazom. Stručnjaci kažu da nakon prve godine djeteta, dijete treba početi konzumirati kravlje mlijeko u malim količinama. Kada planirate prelazak sa majčinog na kravlje mlijeko, postoje određeni zdravstveni problemi sa kojim će se vaše dijete susresti. U ovom slučaju majke trebaju slijediti proceduru “korak po korak”.

Postupak se može provesti na ovaj način – male žlice kravljeg mlijeka, kako bi se vaše dijete postepeno priviknulo na okus ovog mlijeka. Osim toga, možete ovo mlijeko pomiješati sa pahuljicama ili nekom drugom hranom.
Ovdje su neki zdravstveni problemi koje trebate imati na umu kada počnete hraniti vaše dijete sa kravljim mlijekom. Ti zdravstveni problemi kod djece su normalna reakcija na promjene.

Zatvor

Kada dijete prelazi sa majčinog na kravlje mlijeko, prvi znak koji će se javiti kod bebe je zatvor. Majčino mlijeko je lakše probaviti u odnosu na kravlje. Jedna važna stvar koju trebate imati na umu, kako bi bili sigurni, je da vaše dijete u ovoj fazi pije puno vode.

Alergije

Zbog sastojaka i veće količine natrija prisutne u kravljem mlijeku, beba može razviti alergiju. Ako postoji nagli osip na bebinom tijelu, nakon što dijete počne piti kravlje mlijeko, trebali biste posjetiti pedijatra.

Smanjenje hranljivih tvari

Jedan od najčešćih znakova kod djece, nakon prelaska sa majčinog na kravlje mlijeko, je smanjen broj hranjivih tvari. Majčino mlijeko ima puno zdravih sastojaka, tako, kada uključite kravlje mlijeko, kod djeteta se mogu pojaviti mrlje na tijelu ili dijete može osjećati svrbež.

Problemi sa spavanjem

Vaše dijete može poremetiti san tijekom noći, kada prelazi sa majčinog na kravlje mlijeko. Međutim, ne postoji ništa zbog čega bi se trebali zabrinuti, jer će se nakon nekog vremena vaše dijete naviknuti na tu promjenu. Zbog toga je najbolje da vaše dijete pije kravlje mlijeko sat vremena prije spavanja.

Promjena raspoloženja

Ako primijetite da je vaše dijete odjednom nervozno, to je zbog prelaska sa majčinog na kravlje mlijeko.

Izvor: Ljepota.ba