Još jedna studija potvrdila loše iskustvo žena na poslu zbog – menstruacije

Gotovo 70 % žena imalo je loše iskustvo na poslu zbog menstruacije, pokazuje nova studija

by | 21 studenoga, 2023

Prema nedavnom izvješću Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), koje je obuhvatilo više od 2000 žena, čak 69 % žena izvijestilo je o negativnim iskustvima na radnom mjestu zbog menstruacije, dok je samo jedna od njih deset navela da njihova organizacija pruža podršku menstrualnom ciklusu.

Ova situacija rezultira kulturom u kojoj žene osjećaju potrebu skrivati svoje iskustvo ili lagati o tome.

Više od 50 % ispitanih žena priznaje da su izostale s posla zbog simptoma menstruacije, ali tek je svaka peta stvarno uzela bolovanje.

Gotovo 50 % žena nije nikad obavijestilo svog šefa da je njezina odsutnost povezana s mjesečnicom, strahujući od neugodnosti ili umanjivanja ozbiljnosti njihovih simptoma.

Većina žena, njih 60 %, osjećala je potrebu “gurati” kroz simptome, raditi iako se nisu osjećale dovoljno dobro.

Situacija je još teža za žene s medicinskim stanjima poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) i endometrioze, koje su izvijestile o još lošijim iskustvima. Čak 81 % njih reklo je da su se suočile s negativnim posljedicama na poslu zbog svojih simptoma.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da grčevi, umor i nadutost izravno utječu na karijeru žena.

Čak 63 % žena izjavljuje da se teže mogu koncentrirati tijekom menstruacije, dok 38 % njih osjeća manje samopouzdanja na poslu.

Ovo istraživanje nije izolirani slučaj negativnog utjecaja nedostatka razumijevanja za menstruaciju i menopauzu na rad žena. Drugo recentno istraživanje pokazalo je da je gotovo četvrtina (23 %) zaposlenih žena razmišljala o prestanku rada zbog utjecaja svojih simptoma.

Osim što može ozbiljno naštetiti samopouzdanju i dobrobiti žena, ova situacija ima potencijal dodatno povećati već postojeći jaz u plaćama između spolova.

Pročitajte: Nekoliko razloga zbog kojih ste umorni tijekom menstruacije 

Foto: Piyapong Thongcharoen iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: