Za potpune početnike: 3 jogijske poze za smanjenje masnih jastučića na trbuhu

by | 5 veljače, 2024
joga za trbušne mišiće

Bilo da redovito vježbate (čestitamo!) ili kampanjski razmišljate o pripremi svoje figure za skidanje u kupaći kostim, ove jednostavne ali učinkovite jogijske asane mogu vam pomoći učvrstiti mišiće trbuha i smanjiti zimski “šlauf”.

Ako želite izgubiti višak sala na trbuhu, uključivanje nekih jogijskih asana u vašu rutinu vježbanja kod kuće može biti od velike pomoći. Ovi položaji ciljano djeluju na područje trbuha, posebice donje i bočne trbušne mišiće, sagorijevaju kalorije, čine vaše mišiće fleksibilnijima i poboljšavaju metabolizam.

Višak masnih naslaga možda vam smeta estetski, ali smanjena snaga abdomena može rezultirati bolovima u donjem dijelu leđa i lošeg držanja. Kombinacija uravnotežene prehrane s jogom može vam pomoći u skidanju sala s trbuha. Sve što trebate učiniti jest pridržavati se plana i redovito izvoditi sljedeće vježbe.

3 asane za ravan trbuh

Želite li smanjiti masne naslage na trbuhu ili učvrstiti mišiće donjeg dijela trbuha, jednako kao i one bočne, postoji nekoliko jogijskih asana koje vam u tome mogu pomoći.

1# Navasana

“Čamac” poza fantastična je za angažiranje i jačanje donjih trbušnih mišića. Ova asana predstavlja izazov za vašu ravnotežu i stabilnost, što zahtijeva ozbiljan angažman trbušnih mišića, a osobito u donjem dijelu trbuha, bočnim trbušnim mišićima i bokovima.

joga za trbušne mišiće

Kako izvesti asanu

Sjednite na prostirku, prigrlite koljena ne spuštajući stopala na tlo. Ispružite noge i ruke i pripazite da su leđa potpuno ravna. Ako vam je preteško držati noge ispružene, savinite ih. Potkoljenice u tom slučaju neka budu paralelne s tlom. Zadržite položaj od 30 sekundi do jedne minute.

2# Daska

Plank ili daska, prilagođena početnicima, vrlo je učinkovita za oblikovanje mišića trbuha i bokova. Ova poza angažira različite skupine mišića, uključujući core tijela, a poseban naglasak stavlja na donji dio trbuha.

joga za trbušne mišiće

Kako izvesti asanu

Započnite u položaju za sklekove s ramenima iznad zapešća. Držite tijelo u ravnoj liniji od glave do peta. Angažirajte core tijela i pazite da vam kukovi ne padnu prema dolje ili se ne podignu previsoko. Zadržite položaj od 30 sekundi do jedne minute.

3# Kobra

Poza “kobre” aktivira mišiće u donjem dijelu leđa, trbuha i bokova. Pruža nježno istezanje dok istodobno jača trup. Odlična je za jačanje mišića donjeg dijela trbuha, a pomaže ojačati i leđa.

joga za trbušne mišiće

Kako izvesti asanu

Lezite trbuhom na pod. Dlanovi su u početku postavljeni prema stropu, a pri udahu ih rotirajte i podignite prsni dio kralježnice. Pritom angažirajte donji dio leđa i trbušne mišiće. Držite laktove uz tijelo. Pripazite da vam je glava u ravnini s tijelom, ne dižite je previše uvis da ne biste opteretili vratnu kralježnicu.

Pročitajte: Šest načina kako izgraditi održivu rutinu vježbanja koju volite

Foto: brizmaker, fizkes, iStock/Getty Images Plus via Getty Images