Stručnjaci upozoravaju: “Nemojte kupovati jod i uzimati ga na svoju ruku!”

by | 3 ožujka, 2022

Zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, u Hrvatskoj je zabilježena povećana potražnja za kupnjom tableta kalijevog jodida. I ne samo u Hrvatskoj – zbog mogućnosti nuklearnog napada, za ovim pripravcima pohrlili su mnogi stanovnici Europe. Koliko je uistinu jod funkcionalan i hoće li nam pomoći u slučaju da dođe do nuklearnog rata? Evo što kažu stručnjaci:

Prekomjereni unos joda može uzrokovati povećanje, upalu i rak štitnjače

Hrvatska liječnička komora upozorava hrvatske građane da se ove tablete izdaju isključivo na liječnički recept, kako je opasno da ih građani sami sebi daju i doziraju te da trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem. Naime, tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta, nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo.

Liječnička komora mora istaknuti da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače – hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije.

Prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta, kalijev jodid daje se stanovništvu u krugu od 15 ili 20 km od samog incidenta, i to u vrlo visokim jednokratnim dozama. Ove tablete tada zasićujući štitnjaču jodom te time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju. Tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače. Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima, kako prenosi vecernji.hr.

Pročitajte: Stručnjakinja odgovara: Što je štitnjača i zašto je važna za funkcioniranje organizma?

Glede dodataka prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, Komora naglašava da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.

“Jod se koristi da bi štitnjača proizvela odgovarajuču količina hormona štitnjače. U uobičajenim okolnostima, mi tog joda imamo dovoljno u svakodnevnoj prehrani i najveći broj ljudi tako dobro funkcionira. Ova cijela psihoza stvorena je na temelju toga što se u slučaju nekakve nuklearne kataklizme ili reakcije oslobađa radioaktivni jod, koji ulazi u štitnjaču i stvara probleme – najčešće karcinom štitnjače. Da radioaktivni jod ne bi ušao u štitnjaču, ideja je da se prije toga unese ovaj “zdravi” jod koji možemo dobiti u tabletama i tako spriječimo ulazak radioaktivnog joda”, rekao je specijalist obiteljske medicine prof. dr. sc. Rudika Gmajnić u jučerašnjoj HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Dodaje kako se tu ipak radi samo o teoriji.

“U praksi to uopće ne funkcionira,jer se odnosi samo na okruženje od 15-ak kilometara od središta kataklizme – tad ima smisla. Kad bi se to doista dogodilo, onda nam jod i karcinom štitnjače stvarno predstavlja najmanji problem. Radioaktivnost i nuklearna eksplozija imaju puno značajnije posljedice na ljudski organizam. Cijela ova psihoza oko joda je apsolutno nepotrebna, kako napominje, te dodaje kako je porast potražnje za tabletama joda najviše vidljiv kod starijih sugrađana. Kaže da je jod nepotrebno tražiti po ljekarnama te da se bez recepta ne može niti kupiti. Apelira na građane da ne kupuju nikakav jod na crnom tržištu jer može biti štetan.

“Čisti jod nam ne treba, a pogotovo na crnom tržištu mogu biti tko zna kakvi pripravci. Nemojmo trošiti novce i štetiti svome zdravlju – ne treba nam”, zaključuje Gmajnić.

Na stranicama Nacionalnog centra za informacije o biotehnologiji (NCBI) stoji: “Preporučeni prehrambeni dodatak (RDA) za odrasle je 150 mikrograma/dan, 220 do 250 mikrograma/dan za trudnice i 250 do 290 mikrograma/dan za dojilje. Smatra se da je do 1 miligram/dan sigurno za većinu ljudi. Izvori viška joda mogu biti prekomjerna konzumacija jodirane soli, vode za piće, mlijeka bogatog jodom, određenih morskih algi i dodataka prehrani koji sadrže jod. Konzumiranje više od 1.1 miligrama joda dnevno može biti štetno i može dovesti do akutne i/ili kronične toksičnosti.”

Prema stranici National Institutes of Health (NIH), prekomjerni unos joda može uzrokovati povećanje, upalu i rak štitnjače.

Stručnjak za nuklearnu energiju Tonći Tadić za RTL je izjavio: “Da ljudima bude jasno, ako dođe do nuklearnog rata, jod će biti zadnja stvar koja će vam trebati. Jod se koristi samo kad je doista pred vama radioaktivni oblak i to dva sata prije i tri sata poslije i samo jedna jedina tableta. Uzimate li ga preko mjere, uništit ćete štitnjaču i jetru. Pogotovo se ne smije uzimati elementarni jod jer se time trujete. Dolazimo do najblesavijeg dijela. Cijela priča s jodom se odnosi na situaciju kad se zapali nuklearka. Kod današnje termonuklearne bombe od 100 kilotona u njoj ima 10 kilograma plutonija, a kad je gorio Černobil, gorjelo je 50 tona goriva. Jod se razvija u reaktorima nakon dugog rada reaktora. U nuklearnoj eksploziji sve traje 10 nanosekundi. Ima zanemariva količina joda i širi se isključivo u području gdje je bomba pukla, tamo gdje donese vjetar.”

Izvor: rtl.hr, vecernji.hr, hrt.hr

Foto: Pexels