Kada uistinu postajete prestari za trudnoću?

by | 14 srpnja, 2020

Odgovor na ovo pitanje može biti poprilično složen. Dok slavne dame sve češće postaju majke u 50-im godinama, stručnjaci često tvrde da to baš i nije realno očekivati.

Ženska sposobnost da zatrudni počinje se lagano smanjivati ​​u dobi od 27 godina, a zatim se značajno smanjuje nakon 37. godine. Prosječni zdravi par mlađi od 30 godina ima oko 95 posto šansi za začeće u roku od godine dana. Nakon 30. godine šansa da zatrudnite smanjuje se za oko 3 posto svake godine. Nakon 40. godine šansa za začeće opada na 5 do 10%, a samo pet godina kasnije vaše šanse padaju na samo 5 posto. Naravno, ovo je opća statistika te uvijek postoje iznimke.

Osim što se smanjuju šanse za začeće, kako starite tako raste i rizik od pobačaja i komplikacija u trudnoći.

Kod žena mlađih od 30 godina stopa spontanog pobačaja iznosi 15 do 20 posto, a kod žena starijih od 40 godina stopa pobačaja iznosi čak 40 do 50 posto.

Također, što je trudnica starija to je veći rizik od Downovog sindroma, kao i drugih kromosomskih abnormalnosti. Nadalje, primjećuje se povećana učestalost preeklapsije, gestacijskog dijabetesa, carskog reza i rađanja mrtvorođenog djeteta kod majki starijih od 40 godina.

Svaka se žena rađa s ograničenim brojem jajašaca – a s godinama se i njihov broj i kvaliteta smanjuju. Pretilost, visok krvni tlak i dijabetes mogu vam dodatno smanjiti sposobnost da zatrudnite, povećati rizik od pobačaja i izazvati komplikacije tijekom same trudnoće. Naravno, općenito zdravlje je važno kako biste povećali svoje šanse za začeće, ali samo držanje različitih dijeta i vježbanje ne mogu u potpunosti spriječiti smanjenje broja i kvalitete jajašaca, navodi portal WebMD.

Medicinski, savršeno vrijeme za trudnoću je u dobi od 20. do 24. godine. Ali zbog emocionalnih i financijskih razloga mnogi parovi odlučuju čekati.

“Idealno bi bilo da par počne planirati trudnoću do 37. godine jer će tako povećati šanse za zdravu trudnoću”, smatra dr. Christopher Montville te savjetuje da, ako tada niste spremni za dijete, razmislite o zamrzavanju jajašaca kako biste poboljšali svoje šanse za buduću trudnoću.

IZVOR: INDEX.HR