Jeste li čuli za moldavit? Čini se da su spiritualni TikTokeri zaluđeni ovim staklom

by | 10 listopada, 2021
moldavit

U slučaju da pratite astrološke profile na društvenim mrežama ili pak spiritualni dio TokToka, sigurno ste naišli i na moldavit – zeleni komad stakla koji je sve popularniji u spiritualnim krugovima.  Moldavit se sve češće spominje na društvenim mrežama, pa su tako na TikToku #moldavite videa pogledana više od 400 milijuna puta. S pravom se stoga pitamo – što je moldavit i koja je njegova tajna?

Što je moldavit?

U pitanju je rijedak tektit (ne kristal) – šljunčano tijelo sastavljeno od crnog, zelenog, smeđeg ili sivog prirodnog stakla formiranog od zemaljskih ostataka za koje se vjeruje da su izbačenih tijekom udara meteorita prije 15 milijuna godina. Prvi put, pronađen 1787. godine uz rijeku Vltavu u južnoj Češkoj.

Uglavnom dolazi u zelenkastim i smeđim tonovima, a ponekad je i proziran. Za razliku od kristala, koji nastaju kad se ohladi tekućina poput lave, tektiti nastaju kad meteorit dođe u dodir sa zemljom. Ali, ako ostavimo znanost po strani, kakve moći ima moldavit?

 

@valleycrystalshopKeep building yourself up! #crystals #crystaltok #moldavite #zodiac #tarot #learn #info #fyp♬ original sound – Valley Crystals

Moldavit i spiritualnost

Vjerovali u to ili ne, i kristali i minerali smatraju se energetskim tijelima – svaki pojedinac ima vlastitu moć, a kristali je samo naglašavaju. Moldavit se još od kamenog doba koristio kao amajlija jer se vjeruje da on spaja izvanzemaljsku i zemaljsku energiju.

Odašilje visoke vibracije i u spiritualnim krugovima glasi kao sredstvo pomoću kojeg se naša svijest otvara. Pokazuje buduće mogućnosti, može pomoći da donesemo odluku i iznosi neočekivana rješenja.

Pomaže i u premošćivanju trauma i bremena iz prošlosti te otvara nove vidike. Budući da aktivira živčani sustav, ovaj kamen smiruje. Isto tako, glasi kao kamen koji “čisti” srce, pa se nerijetko koristi i za ljubavni segment života (bilo za pronalaženje ljubavi ili za sreću u postojećem odnosu).

 

@hollow_hollisMy spirit guides had other plans 😭😂 #moldavite #storytime #astralplane #witchtok #spirituality #foryou #healing #crystals #spiritguides #fyp♬ Nothing bad ever happens to the Kennedys WAAaa…. – Robert Bullin

 

Ipak, bacite li oko na neki od mnogih TikTok videa, otkrit ćete da mnogi TikTokeri imaju i negativna iskustva s moldavitom te ga smatraju “ukletim”. Stručnjaci za kristale negativna iskustva objašnjavaju kroz energiju na način da su kristali energetski predmeti koji “surađuju” s energijom i namjerama njihovih korisnika.

Drugi će pak stručnjaci reći kako je, kad govorimo o kristalima, riječ o placebo efektu i moći sugestije koji se kriju iza većine vjerovanja u “magične” predmete. Kako bilo da bilo, moramo priznati da je zanimljivo pratiti trendove koji konstantno “niču” na TikToku jer nam ujedno daju i vrlo zanimljiv pogled na vrijeme u kojem živimo…

Pročitajte: Vodič kroz kristale za otpuštanje anksioznosti i stresa

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: Pexels