Jednostavni načini za smirivanje sindroma suhih očiju

by | 22 travnja, 2021
oči, suzne oči, zdravlje

Proljeće je vrijeme sezonskih alergija, ali i izlaganja svakodnevnom suncu. Međutim, upravo te alergije mogu izazvati suhoću i svrbež očiju, što nije nimalo ugodno. Brojni alergeni, pupoljci i pelud utječu na suhoću očiju. Visoka koncentracija peludnih zrnaca u zraku dovest će do izražene peludne hunjavice, alergijskog rinitisa i bolesti gornjih dišnih sustava. Osim alergija, krivac za suhe oči mogu biti i brojni drugi razlozi poput naprezanja očiju, odsjaj na zaslonu, često i dugo gledanje u zaslon, a čak i suhi zrak.

4 trika za smirivanje suhih očiju

Doktor Rudrani Banik, M.D., specijalist za oči, predlaže ova četiri savjeta za oporavak i smirivanje suhih očiju:

1. Koristite mast za podmazivanje očiju – kod toga izuzetno pripazite da ne biste vrhom bočice dodirivali oko ili kapak.
2. Povećajte prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina – prehrana itekako ima veliku ulogu u zdravlju očiju. Omega-3 masne kiseline posebno pomažu u održavanju očiju vlažnima. Ove hranjive sastojke možete unositi putem određenih dodataka, a kada se radi o prehrani svakako konzumirajte masnu ribu, orahe, chia sjemenke i sjemenke lana. (Pročitajte: Osim ribe, ovo su najveći izvori omega-3 masnih kiselina)
3. Koristite pravilo 20/20. Koliko alergeni pogoršavaju stanje oči, toliko ih pogoršava i gledanje u ekran. Dr. Banik preporučuje sljedeće: napravite pauzu od 20 sekundi za svakih 20 minuta koje provedete gledajući u ekran/kompjuter. Tih 20 sekundi zatvorite oči i duboko udahnite – upravo to vratit će vam svijest u sadašnji trenutak i biti od iznimne važnosti tijekom napornog radnog dana.
4. Koristite tople obloge prije spavanja. Optometristica MaryAnn Ellement savjetuje da oblog držite na očima najmanje 10 minuta i da ga stalno održavate toplim. Radite to prije spavanja jer će vam pomoći u opuštanju.

FOTO: Unsplash/Marina Vitale