Brzi recept za ukusan ajvar gotov u sat vremena
Tražite recept za brzi ajvar koji ne zahtijeva sate i sate provedene kraj štednjaka? Donosimo recept idealan za one koji žele uživati u okusu domać...
Tijekom mršavljenja, brojni se odriču dotadašnjeg načina prehrane i prihvaćaju neka nova, često stroga pravila koja jamče pad brojke na vagi. No za zdravo je mršavljenje najvažniji unos optimalne količine nutritivnih sastojaka koje mogu zadovoljiti samo određene vrste namirnica. Otkrivamo pet kojih se nikako ne biste trebali odreći tijekom dijeta.
Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama
Esencijalne masne kiseline nužne su za obavljanje funkcija u tijelu, no one organski u njemu ne postoje. Nužno ih je stoga unositi na svakodnevnoj bazi – losos, tuna, srdela, orašasti plodovi, maslinovo i laneno ulje sadrže omega-3 masne kiseline.
Dokazano je, naime, da ljudi koji su pokušavali smršavjeti uz pomoć vježbi i dijeta bolje kontroliraju šećer i kolesterol ako su omega-3 masne kiseline dio njihove prehrane.
Cjelovite žitarice
Nisu svi ugljikohidrati neprijatelji, one prerađene treba izbjegavati, dok su cjelovite žitarice bogate proteinima, vlaknima i vitaminom B važne za normalan rad probave.
Obiluju i vlaknima – koji produžuju osjećaj sitosti, aminokiselinama, vitaminom C, te sadrže više kalcija, magnezija i silicija od mlijeka. Važno je stoga u svoju prehranu uključiti moćne sjemenke poput amaranta, prosa, ječma, heljde, zobi i raži.
Jabučni ocat
Octena kiselina glavni je sastojak jabučnog octa i odgovorna je za bržu razgradnju škroba, čime se olakšava gubitak suvišnih kilograma. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija jabučnog octa može smanjiti indeks tjelesne mase, razinu triglicerida i opseg struka.
Ocat je najbolje konzumirati u kombinaciji s vodom. Važno je pripaziti na korištenje samo domaćeg octa čiji udio octene kiseline ne smije biti veći od pet posto, čime ćete smanjiti rizik od želučanih tegoba.
Tamna čokolada
Red tamne čokolade koja sadrži 70 % čistog kakaa trebao bi biti sastavni dio dnevne prehrane. Tamna čokolada sadrži antioksidanse i polifenole, dok su teobromin, teofilin i kofein bioaktivne komponente kakaoa koje djelujući na središnji živčani sustav smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je zasićena masna kiselina kojom dominira laurinska kiselina – poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Djevičansko kokosovo ulje se lako probavlja, ne usporava probavnu, a organizam ga koristi kao brzi izvor energije.
Naime, zasićene masne kiseline tijelo ne koristi kao masnoće, nego kao ugljikohidrate. One ne cirkuliraju slobodno krvotokom i ne skladište se kako bi se povećala tjelesna težina, nego odlaze u jetru gdje se smjesta prerađuju u energiju koja ubrzava metabolizam. Kokosovo ulje možete koristiti kao dodatak jelima, a najveći učinak ima ako svakodnevno pojedete jednu malu žlicu ulja.