10 zdravih jesenskih snackova gotovih u 15 minuta
Kad nemate vremena, a želite nešto ukusno i fino za međuobrok, tada su pravi odabir zdravi i ukusni snackovi koje možete napraviti u vrlo kratkom v...
Raznobojne namirnice pružaju sve vrste hranjivih tvari koje su potrebne organizmu.
Najzdravija (i najukusnija) prehrana je uvijek raznobojna, mada veliki broj ljudi ne poštuje ovo pravilo i ne konzumira dovoljno voća i povrća žarkih boja. Inače, voće i povrće sadrži fitonutrijente, tvari koje po mišljenju stručnjaka pružaju zaštitu od pretilostii, tumora i srčanih oboljenja. Znači, da biste zadovoljili stvarne potrebe organizma, uključili (ili povećali unos) određene namirnice u svakodnevnu prehranu, pogledajte tablicu naših stručnjaka i:
jedite više: zelene salate, špinata, tikvica, brokula, zelenih mahuna, prokulica, soje
štite od: alzheimerove bolesti, degenerativnih promjena na žutoj pjegi, tumora pluća
jedite više: jagoda, rajčice, jabuka, brusnica, dinje, rotkvice, nara
štite od:: staničnih oštećenja, tumora dojki i prostate
jedite više: bundeva, krumpira, mrkvi, breskvi, naranči, kukuruza, ananasa, limuna
štite od: srčanih oboljenja, moždanog udara, astme, reumatoidnog artritisa
jedite više: bijeli luk, crvenog luka, kruški, crnog graha, cvjetače
štite od: hipertenzije, povišene razine kolesterola i gubitka koštane mase
jedite više: grožđa, smokvi, borovnici, crvenog kupusa, kupina, patlidžana, šljiva
štite od: gubitka pamćenja, preranog starenja, tumora, srčanih oboljenja
Povrće u zamrzivaču
Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati (nakratko staviti u vrelu vodu ili na paru) čime se usporava ili zaustavlja aktivnost enzima. U suprotnom, povrće gubi boju i ukus, otvrdne. Poslije blanširanja treba ga oprati hladnom vodom da se zaustavi proces kuhanja. Kad se ohladi, povrće treba staviti u plastične vrećice ili kutiju, a zatim u zamrzivač (najkasnije za 24h, a dotle ga treba držati u hladnjaku).
Info plus: najbolje je jesti lokalno sezonsko voće i povrće, i to po mogućnosti organskog porijekla.